«Εντός και εκτός έδρας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εντός και εκτός έδρας

Το ποδόσφαιρο στην ελληνική ποίηση

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

Εντός και εκτός έδρας
  • ISBN: 960-03-4274-1
  • σελ. 136
  • 21 Σεπτεμβρίου 2006
  • € 10,60

Περίληψη

Η σχέση αγάπης μιας ομάδας ποιητών προς το ποδόσφαιρο μας προσέφερε στίχους εξόχως πρωτότυπους· η εκ των «έσω» τάση οράσεως μερικών άλλων μας έδωσε δημιουργήματα πλήρη μεταφυσικού ζόφου· η αρνητική στάση κάποιων τρίτων αποτύπωσε αποσπάσματα που προβληματίζουν· η ενσωμάτωση όρων ή λέξεων παρήγαγε στίχους με φορτισμένη πιο έντονα τη γλώσσα, ενώ η μεταφορά «μνημών παιχνιδιού» από την παιδική ηλικία πρόβαλε εικόνες που αξίζει ιδιαιτέρως να προσεχθούν.
Στο βιβλίο αυτό ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος μελετά ακριβώς τις επιδράσεις του ποδοσφαίρου στην ποίησή μας, από τη γενιά του '30 μέχρι και σήμερα. Χωρίζει το υλικό του σε κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω παραμέτρους, και το διανθίζει με ένα μεγάλο αριθμό ποιημάτων ή αποσπασμάτων τους, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα αυτού του ενδιαφέροντος θέματος, το οποίο άλλωστε τόσο διεξοδικά δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα ερευνηθεί.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Μαρκόπουλος

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη το 1951 και από το 1965 ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά. Κυκλοφόρησε έξι ποιητικές συλλογές, μια συλλογή με πεζά, καθώς και δύο τόμους με κείμενά του για το έργο άλλων ποιητών.

Το 1996 του απονεμήθηκε το «Βραβείο Καβάφη» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και το 1999 το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Μη σκεπάζεις το ποτάμι, ενώ σε μετάφραση Michel Volkovitch εκδόθηκε στα γαλλικά μια επιλογή από ολόκληρο το ποιητικό του έργο με τον γενικό τίτλο Ne recouvre pas la riviere (Desmos / «Cahiers grecs» - Paris 2000).
Βιβλιογραφία