«25 χρόνια μετά - Γιάννης Πάνου ...από το στόμα της παλιάς Remington...» | Εκδόσεις Καστανιώτη

25 χρόνια μετά - Γιάννης Πάνου ...από το στόμα της παλιάς Remington...

Πρόλογος: Παναγιώτης Μουλλάς - Φιλολογικό επίμετρο: Αριστοτέλης Σαΐνης

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen|E. ΠAΓKAΛOY

25 χρόνια μετά - Γιάννης Πάνου ...από το στόμα της παλιάς Remington...
  • ISBN: 960-03-4262-8
  • σελ. 136
  • 12 Σεπτεμβρίου 2006
  • € 8,48

Περίληψη

Μάιος του 1981. Σε ένα άσημο τυπογραφείο της Θεσσαλονίκης τυπώνεται ένα βιβλίο που έμελλε να αποτελέσει μια μεγάλη τομή στην ελληνική πεζογραφία. Ο συγγραφέας του σχεδόν άγνωστος: Γιάννης Πάνου. Ο τίτλος του άβολος: ...από το στόμα της παλιάς Remington... Είκοσι πέντε χρόνια μετά, τέσσερις νεώτεροι πεζογράφοι, με μια πρωτόγνωρη συλλογική χειρονομία, αποτίουν την οφειλόμενη τιμή, εξηγώντας γιατί, μετά από αυτό το βιβλίο, δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα όταν μιλάμε για «πεζογραφία» και «μυθιστόρημα». Μια χειρονομία με βαρύ συμβολικό φορτίο και πολλαπλές συνδηλώσεις, που θα συζητηθεί.
Στον πρόλογό του, ο Παναγιώτης Μουλλάς θέτει το μέτρο των πραγμάτων: μπορούμε να ταυτίσουμε την Remington με την ολοκλήρωση μιας λογοτεχνικής πορείας συνδεδεμένης κυρίως με τον μοντερνισμό;
Ακολούθησε ένα ακόμη βιβλίο του Γιάννη Πάνου, η Ιστορία των μεταμορφώσεων, που εκδόθηκε το 1998, λίγο πριν από τον θάνατό του. Θα χρειαστούν άλλα είκοσι πέντε χρόνια για να έρθει ο καιρός και αυτού του βιβλίου; Ήταν ο συγγραφέας Γιάννης Πάνου τόσο μπροστά από την εποχή του ή εμείς τόσο πίσω από τη λογοτεχνία που γράφεται στις μέρες μας; Έφθασε λοιπόν η ώρα της Remington;

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Βούλγαρης

Ο Κώστας Βούλγαρης γεννήθηκε το 1958. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας και επιμελητής εκδόσεων. Είναι υπεύθυνος του ενθέτου για το βιβλίο «Αναγνώσεις», της Κυριακάτικης Αυγής. Έχει γράψει δοκίμια και πεζά και έχει επιμεληθεί τη σειρά «Εκ νέου» (τομίδια 1-16, 1999-2004) των εκδόσεων Γαβριηλίδη.
Βιβλιογραφία

Θωμάς ΣκάσσηςΜισέλ Φάις

O Mισέλ Φάις, εβραϊκής καταγωγής από τη μεριά του πατέρα, γεννήθηκε στην Kομοτηνή την Πρωταπριλιά του 1957. Σπούδασε Oικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Bιοπορίζεται από την κριτική λογοτεχνίας και την Επιμέλεια βιβλίων. Δημοσίευσε το μυθιστόρημα Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 1994) και τη συλλογή διηγημάτων Aπ' το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 1999), που τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Διηγήματος 2000. Στα γαλλικά κυκλοφορεί: Autobiographie d'un livre (μετάφραση: Francoise Arvanitis, Hatier, 1996). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά και στα τσέχικα.
Βιβλιογραφία

Τάσος Χατζητάτσης