«Σλήμαν & Σοφία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σλήμαν & Σοφία

Μια ιστορία αγάπης

Σλήμαν & Σοφία
  • ISBN: 960-03-4189-3
  • σελ. 344
  • 6 Ιουλίου 2006
  • € 19,08

Περίληψη

«Πρέπει να έχει μαύρα μαλλιά και να είναι ει δυνατόν όμορφη. Δεν μ’ ενδιαφέρει αν είναι φτωχή, πρέπει όμως να αγαπά την μόρφωση και να είναι λάτρις του Ομήρου... αλλά το κυριότερο είναι να έχει καλή καρδιά... να είναι ένα πλάσμα στοργικό, ευπειθές και υπάκουο».
Ο σαρανταεπτάχρονος Γερμανός εκατομμυριούχος και ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ξέρει τι θέλει. Έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει την Τροία του Ομήρου με... μια Ελληνίδα στο πλευρό του. Μαζί της θέλει να δουλέψει για την πρόοδο του πολιτισμού και τη δόξα της Ελλάδας. Ο κλήρος πέφτει στη δεκαεπτάχρονη Σοφία Εγγαστρωμένου, που ο Σλήμαν ερωτεύεται από μια φωτογραφία. Από τη στιγμή αυτήν η Σοφία ανυψώνεται σε σύμβολο του οραματικού του στόχου αλλά και τη σημαντικότερη μορφή στη διαφημιστική προσπάθεια προβολής του έργου του. Ποια ήταν όμως η Σοφία Σλήμαν στην πραγματικότητα; Και ποια ήταν η συμβίωσή της με τον Ερρίκο Σλήμαν; Ποιος ήταν ο Ερρίκος Σλήμαν, ιδωμένος με τα δικά της μάτια; Το βιβλίο αυτό της Δανάης Κουλμάση, που εξερευνά για πρώτη φορά τη δύσκολη συμβίωση αυτών των δύο ανθρώπων που έγραψαν Ιστορία, κυκλοφόρησε πρώτα στη Γερμανία με μεγάλη επιτυχία. Η ελληνική, ενισχυμένη εκδοχή του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λόγω της παράθεσης των επιστολών στο πρωτότυπο. Και ως προς τούτο ιδιαίτερα γοητευτική: ο Σλήμαν γράφει ως επί το πλείστον στα ελληνικά, δηλαδή σε μια αρχαΐζουσα καθαρεύουσα και πολύ συχνά στα απολαυστικά αρχαία ελληνικά του. Η Σοφία σε μια στρωτή αλλά αυθόρμητη καθαρεύουσα, που διανθίζεται, ανάλογα με την εκάστοτε διάθεση ή και τις διαθέσεις της, από ψήγματα της καθομιλουμένης του καιρού της.

Βιογραφικά στοιχεία

Δανάη Κουλμάση

H Δανάη Kουλμάση γεννήθηκε το 1934 στην Aθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Nεοελληνική Φιλολογία. Kατά τη διάρκεια της χούντας ήταν συνεργάτρια της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle. Eξέδωσε διάφορες ανθολογίες, όπως των 18 κειμένων στα γερμανικά, την Aνθολογία ελληνικών διηγημάτων και την Aνθολογία ελληνικής λυρικής ποίησης του 20ού αιώνα, και μετέφρασε μεταξύ άλλων έργα των Zυράννας Zατέλη και Γιώργου Xειμωνά. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Kολονία ως συγγραφέας και μεταφράστρια.