«Τα χρόνια της αλητείας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα χρόνια της αλητείας

Το μυθιστόρημα του μικρού ανθρώπου

Μετάφραση:
Στέλλα Χρηστίδου

Τα χρόνια της αλητείας
  • ISBN: 960-03-4188-5
  • σελ. 288
  • 14 Απριλίου 2006
  • € 15,90

Περίληψη

Γιος ενός δημοσιογράφου, δικηγόρου και πολιτικού, ο νεαρός Oρχάν από πολύ νωρίς γνωρίζει τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την προσφυγιά. Mε το βάρος της οικογενειακής παράδοσης στους ώμους, αλλά και την επιλογή του να αντιταχθεί στις πατρικές προσδοκίες, ο Oρχάν θα ζήσει τα «χρόνια της αλητείας» του, γνωρίζοντας τον έρωτα –πρώτα με μια Pωμιά κι ύστερα με μια Bόσνια–, την ψευδαίσθηση της ελευθερίας, την Iσταμπούλ των ονείρων αλλά και τη σκληρότητα του μεροκάματου στην υφαντουργία.

Mυθιστόρημα «μύησης», το μυθιστόρημα αυτό καθιέρωσε τον Oρχάν Κεμάλ ως έναν από τους πρωτοπόρους της τουρκικής προοδευτικής και ρεαλιστικής λογοτεχνίας, έτσι όπως μιλώντας για τον εαυτό του μιλάει ταυτόχρονα για τη ζωή όλων εκείνων των «μικρών ανθρώπων» που ζούσαν στην καθυστερημένη Tουρκία πριν από το 1950. Mέρος αυτού που αποκαλέστηκε «Το Μυθιστόρημα του Μικρού Ανθρώπου», τα Xρόνια της αλητείας συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της τουρκικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ορχάν Κεμάλ

Ο Ορχάν Κεμάλ γεννήθηκε στα Άδανα το 1914. Οι αριστερές καταβολές της οικογένειάς του τον ανάγκασαν από μικρό να εξοριστεί στη Συρία και να ριχτεί στη βιοπάλη. Το 1939, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για ανατρεπτική δράση. Σήμερα το εγκυρότερο λογοτεχνικό βραβείο της Τουρκίας φέρει το όνομά του. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Τούρκους συγγραφείς του εικοστού αιώνα.
Βιβλιογραφία