«Σκηνοθεσία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σκηνοθεσία

Θεωρία και πράξη

Σκηνοθεσία
  • ISBN: 960-03-4128-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 17028
  • σελ. 248
  • 23 Νοεμβρίου 2005
  • € 23,32

Περίληψη

Η κινηματογραφική ταινία, ως μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιεί μία κωδικοποιημένη γλώσσα, η οποία δημιουργείται μέσα από ένα σύνολο οργανωμένων πνευματικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και απευθύνεται στο θεατή ενεργοποιώντας τη σκέψη και διεγείροντας τις αισθήσεις του. Τις μορφές οργάνωσης αυτού του συστήματος σχεδιάζει και επιλέγει ο σκηνοθέτης, ο οποίος διευθύνει και την υλοποίησή του. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται συγκεκριμένες εργασίες και μέθοδοι. Αν ο θεατής αγνοεί την ύπαρξη και τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού ή έχει ελλιπείς γνώσεις, έχει μειωμένες δυνατότητες πρόσβασης στο ακριβές περιεχόμενο της ταινίας και έτσι περιορίζεται η απόλαυση, η ικανοποίησή του από την αισθητική της.
Το βιβλίο αυτό επιδιώκει να φέρει το θεατή κοντά στο μηχανισμό της σκηνοθεσίας. Να αποκαλύψει τον τρόπο σκέψης και εργασίας εκείνου που αναλαμβάνει να συντάξει τον κώδικα τον οποίο κάθε θεατής προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει κατά τη διάρκεια της προβολής ώστε να ξαναδεί τον κόσμο με άλλο βλέμμα.
Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε σπουδαστές σχολών κινηματογράφου, θεάτρου, δημοσιογραφίας, MME και γενικά σε κάθε λάτρη της έβδομης τέχνης.

Βιογραφικά στοιχεία

Τάκης Παπαγιαννίδης

O Tάκης Παπαγιαννίδης είναι σκηνοθέτης βραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και γνωστών τηλεοπτικών σειρών. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά και διδάσκει σκηνοθεσία σε σχολή κινηματογράφου.