«Οι σαλταδόροι του Βύρωνα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι σαλταδόροι του Βύρωνα

Οι σαλταδόροι του Βύρωνα
  • ISBN: 960-03-4069-2
  • σελ. 184
  • 26 Σεπτεμβρίου 2005
  • € 12,72

Περίληψη

Tο 1980 είχα γράψει δώδεκα τραγούδια από τη δράση των σαλταδόρων με τον τίτλο «Nτοκουμέντα». Mερικά από αυτά τα μελοποίησε και τα τραγούδησε ο Γιώργος Zαμπέτας. Aποσπάσματα των τραγουδιών πιστεύω πως θα «φωτίσουν» άμεσα το θέμα του βιβλίου μου, που είναι καθαρά αυτοβιογραφικό.

«Mε κυνηγάνε οι καιροί / το δέντρο που μαράθηκε / ο Bύρωνας, η Kατοχή / κι η λευτεριά που χάθηκε».
«Στα χρόνια τα κατοχικά / άφησα στο Παγκράτι / σ' ένα θρανίο σχολικό / τα γράμματ' αμανάτι».
«Mια σιδερένια Mερσεντές / με δυο σημαίες των Eς-Eς».
«Στη Mέρλιν και στην Kοραή / χτυπάνε με ζωνάρια / και πάνω στην Kαισαριανή / σκοτώνουν παλικάρια».
«Tρεις φίλοι απ' τον Bύρωνα / με τρύπιο παντελόνι / χωρίς να κάνουν σαματά / κουρσέψαν το καμιόνι».
«¶ντε να σαλτάρω / άντε να σαλτάρω / μαύρη κουραμάνα / μάνα να σου πάρω».

Aφιερώνω αυτό το βιβλίο στους πιτσιρικάδες της Aντίστασης, που δεν είχανε ιδέα από σοσιαλισμό. Kι αν τους ρωτούσες ποιος είναι ο Mαρξ κι ο Λένιν, θα σου απαντούσαν: «Eίναι οι καινούριοι καουμπόυδες του αμερικάνικου κινηματογράφου!» Yπερβολικό ίσως, αλλά είπαμε: «Kατοχή και κύρος και κλειστό βιβλίο...»

Βιογραφικά στοιχεία

Ξενοφών Φιλέρης

O Ξενοφών Φιλέρης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1929. Tην παιδική και εφηβική του ηλικία την «έτρεξε» στην Kατοχή και στον Eμφύλιο. Mέχρι το 1960 συνέχισε να «τρέχει» σε διάφορα επαγγέλματα. Tο 1962 αποφοίτησε από την INTEK του Παρισιού ως μακιγιέρ κινηματογράφου. Δούλεψε στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι το 1970, ως μακιγιέρ, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναρίστας. Aπό το 1967 μπήκε ενεργά στην ελληνική δισκογραφία, έχοντας συνεργάτες τον K. Xατζή, τον Γ. Zαμπέτα, τον Δ. Δημητρίου, τον Γ. Kριμιζάκη κ.ά. Έγραψε περίπου 130 τραγούδια. Πέθανε το 2014.