«Ο Όρμος των Πελεκάνων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Όρμος των Πελεκάνων

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ινώ Βαν-Ντάικ Μπαλτά

Ο Όρμος των Πελεκάνων
  • ISBN: 960-03-4061-7
  • σελ. 424
  • 26 Σεπτεμβρίου 2005
  • € 21,20

Περίληψη

Μετά το θάνατο του πατέρα της, η συγγραφέας Άδα βαν ντε Βέτερινγκ, κυνηγημένη από τις τύψεις, αποφασίζει να πάει στην Καραϊβική για δύο λόγους. O πρώτος είναι να βρει τον υιοθετημένο αδελφό της, που με τη στάση της είχε η ίδια διώξει από το σπίτι όταν εκείνος ήταν 18 χρονών. O δεύτερος λόγος είναι να μάθει περισσότερα για τον πλούσιο πρόγονό της Τζέικομπ Ρίβερς, του οποίου η γυναίκα είχε άγρια δολοφονηθεί ενώ ήταν έγκυος. Στο νησί η Άδα θα κάνει μια βουτιά στο παρελθόν δύο αιώνων γνωρίζοντας μια άλλη πλευρά της αποικιοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θα δει το σήμερα με διαφορετικά μάτια.

Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τις πικρές αλήθειες της Ιστορίας, για την επίδρασή τους στο «ελεύθερο» σήμερα αλλά και για την ανάγκη του ανθρώπου να αντιπαραβάλλεται και τελικά –ίσως– να συμφιλιώνεται με αυτές. O Όρμος των Πελεκάνων είναι ένα σύνθετο, γοητευτικό μυθιστόρημα, όχι μόνο επειδή δύο ιστορίες διασταυρώνονται μεταξύ τους με εξαιρετική τέχνη, αλλά και επειδή η συγγραφέας πείθει τον αναγνώστη της ότι η Ιστορία είναι ένας χώρος επικίνδυνος, γεμάτος παγίδες. Η Νοόρντερβλιτ μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι ένα καλό ιστορικό μυθιστόρημα, είδος στο οποίο έχει πλέον ειδικευτεί.

Βιογραφικά στοιχεία

Νέλεκε Νοόρντερβλιτ

Η Νέλεκε Νοόρντερβλιτ γεννήθηκε στην Oλλανδία το 1945. Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1989. Το 1994 τιμήθηκε με το Βραβείο Μουλτατούλι για το βιβλίο της Το όνομα του πατρός ενώ υπήρξε και υποψήφιο για το Αριστείο καλύτερου ευρωπαϊκού μυθιστορήματος.
Βιβλιογραφία