«Το μπλουζ της Γάζας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το μπλουζ της Γάζας

Διηγήματα

Μετάφραση:
Μάγκυ Κοέν - Νίκος Χατζής

Το μπλουζ της Γάζας
  • ISBN: 960-03-4022-6
  • σελ. 160
  • 28 Απριλίου 2005
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Δυο σημαντικοί συγγραφείς της νέας γενιάς, από την ίδια γη αλλά από διαφορετικά στρατόπεδα, ο Ισραηλινός Έτγκαρ Κέρετ και ο Παλαιστίνιος Σαμίρ Ελ Γιούσεφ, αποφάσισαν να εκδώσουν μαζί ένα βιβλίο δίνοντας έμπρακτα παράδειγμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων. Αυτές οι σκοτεινές αλλά και χιουμοριστικές ιστορίες απεικονίζουν τα όνειρα και τους εφιάλτες, τη λαχτάρα για ζωή όσων ζουν στο Ισραήλ σήμερα και στον Λίβανο την περίοδο της πρώτης Ιντιφάντα. Μέσα από την αλληγορία και το σαρωτικό χιούμορ, μέσα από την περιγραφή της αυθαίρετης καθημερινής βίας, ο καθένας με το δικό του προσωπικό ύφος, ο Έτγκαρ Κέρετ και ο Σαμίρ Ελ Γιούσεφ επαναφέρουν στο προσκήνιο μια χούφτα αξίες δίχως τις οποίες ο πλανήτης μας θα καταντήσει να γυρίζει χωρίς εμάς.

«Πολυμαθής και με οξυδερκή ματιά». Αλ Χαγιάτ, σχετικά με τον Ελ Γιούσεφ
«O Έτγκαρ Κέρετ είναι ο Άμος Oζ της γενιάς του». Νισίμ Καλντερόν, Ισραηλινός κριτικός

Βιογραφικά στοιχεία

Σαμίρ ελ Γιούσεφ

Ο Σαμίρ ελ Γιούσεφ γεννήθηκε το 1965 στον Λίβανο. Μεγάλωσε στον προσφυγικό καταυλισμό Ρασιντία στον νότιο Λίβανο. Η πρώτη του συλλογή στα αραβικά κυκλοφόρησε το 1994 στη Βηρυτό. Μια νέα συλλογή διηγημάτων στα αραβικά με τον τίτλο Afternoon of Silence δημοσιεύτηκε το 2003 στο Κάιρο. Η λογοτεχνική του μελέτη για τον Παλαιστίνιο συγγραφέα Γασσάν Καναφάνι αναμένεται να εκδοθεί από τις εκδόσεις Biann Press στη Βηρυτό. Αρθρογραφεί τακτικά στην Αλ Χαγιάτ και σε άλλες αραβικές εφημερίδες καθώς και σε πολλά γνωστά περιοδικά. Έχει δίπλωμα master στη φιλοσοφία από το Birkbeck College, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ζει στο Λονδίνο.
Έτγκαρ Κέρετ

O Έτγκαρ Κέρετ γεννήθηκε το 1967 στο Τελ Αβίβ. Είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος συγγραφέας της νέας λογοτεχνικής γενιάς του Ισραήλ. O κριτικός Νισίμ Καλντερόν έγραψε ότι ο Κέρετ είναι «ο Άμος Oζ της γενιάς του», και το βιβλίο του Missing Kissinger έχει συμπεριληφθεί στα δεκαπέντε σημαντικότερα ισραηλινά βιβλία όλων των εποχών. Έχει λάβει επίσης το Πρωθυπουργικό Βραβείο για τη Λογοτεχνία και το Κινηματογραφικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού. Oι μεταφράσεις των βιβλίων του ανά τον κόσμο παίρνουν διθυραμβικές κριτικές. O Έτγκαρ Κέρετ διδάσκει στην Κινηματογραφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν οι συλλογές διηγημάτων του O οδηγός λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός (2004), Το μπλουζ της Γάζας (μαζί με τον Παλαιστίνιο Σαμίρ Ελ Γιούσεφ, 2005) και Ο εκείνος (2007), και οι τρεις σε μετάφραση Μάγκυς Κοέν.
Βιβλιογραφία