«Από το βήμα της αρχιτεκτονικής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Από το βήμα της αρχιτεκτονικής

Από το βήμα της αρχιτεκτονικής
  • ISBN: 960-03-3863-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 120926
  • σελ. 272
  • 25 Νοεμβρίου 2004
  • € 19,08

Περίληψη

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος Πατέστος συλλέγει σε έναν τόμο τις αντιδράσεις του απέναντι στα διεθνή και εγχώρια αρχιτεκτονικά τεκταινόμενα. Τα κείμενα όμως στο παρόν βιβλίο εκδίδονται σε μιαν εποχή στην οποία αφ' ενός το παγκόσμιο τοπίο της αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας φαίνεται να αποσαφηνίζεται και αφ' ετέρου το ελληνικό κοινό αρχίζει μόλις να υποψιάζεται εν μέσω νεφελωμάτων και θορύβων ότι, πέραν της πολυκατοικίας, της «οικοδομής», της διακόσμησης και του life style, υπάρχει και η αρχιτεκτονική ως τέχνη. O Πατέστος ήταν πάντοτε μαχητικός με ένταση και άποψη, ένα είδος «κριτικού συνθέτη». Αυτά που αποδέχεται τα υπερασπίζεται με σθένος και αυτά που απορρίπτει τα αποσυνθέτει με την επιχειρηματολογία του και τις οξείες μεταφορές του, όπως εκείνη η διάσημη πια «διεθνής των φιγουρατζήδων». Έτσι, προσοχή, αγαπητέ αναγνώστη: υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος, αν δεν εμβαθύνεις στα επιχειρήματά του, να περιπέσεις στη λογική των «καλών» και «κακών» και να αδικήσεις τις προθέσεις του. Και θα τον αδικήσεις, γιατί ο Πατέστος ήταν και είναι πάντοτε βαθύς ορθολογιστής και πολέμιος των κάθε είδους επιφανειακών αρχιτεκτονικών συνηθειών.
Πέραν της αρχιτεκτονικής διδαχής, διαβάζοντας αυτά τα κείμενα, ο αναγνώστης απολαμβάνει την ηδονή ενός ρέοντος γραπτού λόγου και μιας πειστικής επιχειρηματολογίας. Μιας επιχειρηματολογίας που διασχίζει, χωρίς ενδοιασμούς, το χώρο της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της κριτικής της τέχνης. O Πατέστος εγγίζει τα συμβαίνοντα με τολμηρή σμίκρυνση των ιστορικών αποστάσεων και –σε αντάλλαγμα– με αξιοποιήσιμη αμεσότητα. Δεδομένου ότι δύσκολα μπορούμε να φέρουμε κοντά στον καθημερινό άνθρωπο τη μεγάλη αρχιτεκτονική, ας φέρουμε το λόγο περί αυτής. O Πατέστος είναι από τους πρωτεργάτες αυτής της πορείας. Αναμένουμε και τη συνέχεια».

Α.Μ.Κ.

Βιογραφικά στοιχεία

Κωνσταντίνος Πατέστος

Ο Κωνσταντίνος Γ. Πατέστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου 1955. Έζησε στην Κυψέλη ως το 1974 και στη συνέχεια μετανάστευσε στην Ιταλία, όπου και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στο Πανεπιστήμιο του Κιέτι (Πεσκάρα), στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Είναι αρχιτέκτων του Πολυτεχνείου του Μιλάνου (1982), διδάκτωρ αρχιτεκτονικών συνθέσεων του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (1990), μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του ίδιου Ινστιτούτου (1991-1992). Υπήρξε επιμελητής του Αλέξανδρου Α. Χριστοφέλλη (1982-1984) και του Guido Canella (1984-1996) στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Μιλάνου και επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Γένοβας (1997-1998). Το 1998 εκλέγεται αναπληρωτής καθηγητής και καλείται στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και το 2004 καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής (Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον) του Πολυτεχνείου του Τορίνου, όπου διδάσκει Αρχιτεκτονική και Αστική Σύνθεση. Είναι μέλος του κολεγίου διδασκόντων του διδακτορικού Θεωρία και Κατασκευή της Αρχιτεκτονικής. Συμμετείχε, με τη μελέτη για το Ελληνικό Περίπτερο, στην Μπιενάλε της Βενετίας (Πέμπτη Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής, 1991) με τη μελέτη ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής Innocenti est στη 19η Τριενάλε του Μιλάνου (1995) και με τον πίνακα «Η ανάλογη πόλη» στο Πρώτο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (Πάρμα, 2004). Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την έκδοση στην ελληνική των βιβλίων: Aldo Rossi, Επιστημονική αυτοβιογραφία (Εστία, 1995) και Giorgio Grassi, Κείμενα για την αρχιτεκτονική (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998). Το 2001 εξέδωσε, επίσης στις Εκδόσεις Καστανιώτη, τη συλλογή Το κιβώτιο του μοντέρνου (Κείμενα για την αρχιτεκτονική).
Βιβλιογραφία