«Ο άγνωστος Στάλιν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο άγνωστος Στάλιν

Μετάφραση:
Κώστας Αθανασίου

Στο εξώφυλλο: Stalin in 1935, by Isaak Brodsky
Στο οπισθόφυλλο: Stalin in 1924, by Moisei Nappelbaum

Ο άγνωστος Στάλιν
  • ISBN: 960-03-3857-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16835
  • σελ. 526
  • 23 Σεπτεμβρίου 2004
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο Ιωσήφ Στάλιν παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της σύγχρονης ιστορίας. Μετά το θάνατό του, το 1953, πάνω από εκατό βιογραφίες έχουν γραφτεί γι' αυτόν τον άνθρωπο που όσο ζούσε προκάλεσε το μεγαλύτερο μίσος αλλά και τη μεγαλύτερη λατρεία που γνώρισε ποτέ πολιτικός ηγέτης στον κόσμο. Ο άγνωστος Στάλιν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λεπτομερή μελέτη του νέου αρχειακού υλικού που έπαψε να είναι απόρρητο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να αμφισβητηθούν κάποιες υποθέσεις που θεωρούνταν δεδομένες για πάρα πολλά χρόνια. Τι ήξερε ο Στάλιν για τις προθέσεις του Χίτλερ να εισβάλει στην ΕΣΣΔ; Δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του, όπως ισχυρίζονται πολλοί; Είχε αφήσει διάδοχο, και ποιον; Τι συνέβη στο 20ό συνέδριο; Ποιοι γνώριζαν και ποιοι είχαν προετοιμάσει τη μυστική ομιλία του Χρουστσόφ κατά της προσωπολατρίας του Στάλιν; Πώς οργανώθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης; Πώς καλλιέργησε ο Στάλιν τον ρωσικό εθνικισμό; Πώς ανέδειξε διάφορους ψευτο-επιστήμονες όπως ο Λισένκο; Τι απέγινε το αρχείο του; Αυτά και άλλα ζητήματα πραγματεύεται τούτο το βιβλίο που –γραμμένο καθώς είναι με τρόπο απλό αλλά και συναρπαστικό από δύο μεγάλους ιστορικούς της εποχής μας– απευθύνεται στο ευρύ κοινό αποτελώντας ταυτόχρονα και μια σημαντική συμβολή στην ιστορική μελέτη του «φαινομένου Στάλιν».

Βιογραφικά στοιχεία

Ζόρες & Ρόι Μεντβέντιεφ

Ο Ζόρες Αλεξάντροβιτς Μεντβέντιεφ γεννήθηκε το 1925 στην Τυφλίδα. Διακεκριμένος βιολόγος, βιοχημικός και ιστορικός, έχει αφηγηθεί την ιστορία του εγκλεισμού του σε ψυχιατρείο, απ' όπου απελευθερώθηκε χάρη στη διεθνή κινητοποίηση (Ζήτημα τρέλας, 1971, μαζί με τον Ρόι Μεντβέντιεφ). Έχει γράψει επίσης το Η άνοδος και η πτώση του Τ. Ντ. Λισένκο (1969) καθώς και τις πρώτες βιογραφίες του Γιούρι Αντρόποφ (1983) και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (1986) καθώς και πολλά ακόμα βιβλία, το τελευταίο από τα οποία έχει τίτλο Ο Στάλιν και το εβραϊκό πρόβλημα (2003). Από το 1973, όταν του αφαιρέθηκε η σοβιετική υπηκοότητα, ζει στο Λονδίνο.

Ο Ρόι Αλεξάντροβιτς Μεντβέντιεφ, ιστορικός, είναι δίδυμος αδελφός του Ζόρες. Το έργο του Ας κρίνει η ιστορία: Οι ρίζες και οι επιπτώσεις του σταλινισμού (1971, αναθεωρημένη έκδοση 1989) αποτελεί την πρώτη σημαντική «από τα μέσα» αφήγηση ενός διάσημου αντιφρονούντα για το φαινόμενο του σταλινισμού. Πολυγραφότατος, έχει επίσης γράψει πολλά βιβλία και άρθρα, είτε μόνος είτε με τον αδελφό του. Το τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Πούτιν. Τέσσερα χρόνια στο Κρεμλίνο, εκδόθηκε το 2004. Από το 1960 ζει στη Μόσχα.