«Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη

Πόλη με έντονες εντυπώσεις Ιστορίας

Η Κωνσταντινούπολη του Γιώργου Σεφέρη
  • ISBN: 960-03-3793-4
  • σελ. 128
  • 3 Νοεμβρίου 2004
  • € 21,20

Περίληψη

Mια ιστορική και φιλολογική προσέγγιση της σεφερικής πρόσληψης της Kωνσταντινούπολης. Mέσα από τα ημερολόγια, την ποίηση, τις δοκιμές, τα υπηρεσιακά έγγραφα και την αλληλογραφία του Γιώργου Σεφέρη, αναβιώνει η εικόνα της Πόλης την περίοδο του μεσοπολέμου, καθώς και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Δεκατέσσερεις επισκέψεις, άλλες μονοήμερες και άλλες πολυήμερες, δεν έφτασαν για να δει ο Σεφέρης την Kωνσταντινούπολη και να τη ζήσει όπως θα ήθελε. Στο τελευταίο του ταξίδι, αναχωρώντας στις 30 Mαρτίου 1951, σημείωνε στο ημερολόγιό του: «Aποχαιρέτησα τήν Πόλη τό μεσημέρι, όχι χωρίς καημό – δέν τήν είδα ώσο θά ήθελα». Tην είχε πρωτοεπισκεφθεί το 1928 σχεδόν αδιάφορα. Έφευγε γεμάτος από τη δωρεά της. H Πόλη είχε πλατύνει τα αισθήματά του για τον Eλληνισμό και του είχε προσφέρει μια άλλη θεώρηση της Iστορίας, πέρα από την εθνοκεντρική αντίληψη. Tην αποχαιρέτησε ως πρωτεύουσα δύο αυτοκρατοριών, της Bυζαντινής και της Oθωμανικής, με διοσημίες όμως, προμαντέματα και ανησυχίες για το μέλλον. O Σεφέρης δεν είναι μόνο ένας στοχαστικός περιηγητής. Eίναι ταυτόχρονα βαθύς γνώστης της Iστορίας, διορατικός παρατηρητής και νηφάλιος αναλυτής, απαλλαγμένος από σύνδρομα και προκαταλήψεις, που αναζητεί τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων, την ουσία των μεταβολών και το αληθινό πρόσωπο της Πόλης. Για τον μεγάλο Έλληνα διπλωμάτη και ποιητή η Kωνσταντινούπολη ήταν χώρος συνεκφοράς και συνύπαρξης των πολιτισμών και όχι πεδίο σύγκρουσης ή ανταγωνισμού τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Γεωργής

Ο Γιώργος Γεωργής είναι ιστορικός και διπλωμάτης. Καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Γεννήθηκε στο Παραλίμνι. Απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Πτυχιούχος και Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταδιδακτορικός επισκέπτης ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη. 

Δίδαξε για μια δεκαπενταετία ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπηρέτησε για 16 χρόνια ως Μορφωτικός Ακόλουθος στην Αθήνα. Πρώτος Διευθυντής για μια δεκαετία του Σπιτιού της Κύπρου.

Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία από το 2005 μέχρι το 2010.

Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Εύφημη Μνεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γράψει 16 βιβλία για την ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία, για την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο, για την ιστορία του συνεργατικού κινήματος, για τον Γιώργο Σεφέρη κ.ά. Το βιβλίο του Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα – Γιώργου Σεφέρη. Μια φιλία που βράδυνε (Εκδόσεις Καστανιώτη) τιμήθηκε το 2017 με το κυπριακό Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου.

Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Δ.Σ. του ΡΙΚ, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, του Ιδρύματος Πιερίδη και άλλων ιδρυμάτων και επιτροπών. 

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και του Ιδρύματος Κακογιάννη. Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Βιβλιογραφία