«Η ιστορία της φαλάκρας μου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ιστορία της φαλάκρας μου

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά

Η ιστορία της φαλάκρας μου
  • ISBN: 960-03-3745-4
  • σελ. 304
  • 13 Μαΐου 2004
  • € 16,96

Περίληψη

Βλέποντας πώς κατάντησαν οι γονείς του το γάμο τους, ο Βιεννέζος φοιτητής της φιλοσοφικής σχολής Μάρεκ βαν ντερ Γιαχτ αναζητεί έναν έρωτα «ο οποίος δεν οδηγεί στην ευτυχία, αλλά εντούτοις αξίζει τον κόπο». Στη μάταιη αναζήτηση του ιδανικού αυτού έρωτα, και αφού συνειδητοποιήσει ότι ανάμεσα στα σκέλια του δεν βρίσκεται παρά ένα «ψαροκόκαλο στο μέγεθος ενός δαχτύλου του ποδιού», ο Μάρεκ θα γνωρίσει μια κουτσή ακορντεονίστρια που θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή του.

Το μυθιστόρημα αυτό όχι μόνο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της ολλανδικής λογοτεχνίας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά «σκάνδαλα» των τελευταίων χρόνων. O άγνωστος συγγραφέας, αφού κέρδισε τα περισσότερα λογοτεχνικά βραβεία της πατρίδας του, αποδείχθηκε ότι ήταν ο διάσημος στη χώρα του Άρνον Γκρούνμπεργκ, που είχε στήσει μια ολόκληρη πλεκτάνη – η σκηνοθεσία περιλάμβανε ένα ψεύτικο βιογραφικό, ενώ το «αυτοβιογραφικό» εξώφυλλο του βιβλίου απεικόνιζε τον μεγάλο Πορτογάλο ποιητή Πεσσόα. O Γκρούνμπεργκ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να γράφει και ως Βαν ντερ Γιαχτ – άλλωστε το alter ego του πουλάει περισσότερα από τον ίδιο.

Βιογραφικά στοιχεία

Μάρεκ βαν ντερ Γιαχτ

O Μάρεκ βαν ντερ Γιαχτ γεννήθηκε το 1967 στη Βιέννη από Oλλανδό πατέρα και γερμανόφωνη μητέρα. Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, αλλά αφιερώνεται πια αποκλειστικά στη συγγραφή. Μετά από μια μικρή διαδρομή στην ποίηση, διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Nieuw Wereldtijdschrift και De Gids. Μερικά από τα διηγήματά του διασκευάστηκαν για το θέατρο από το Wiener Kammerspiele.