«Τεχνητή αναπνοή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τεχνητή αναπνοή

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Έφη Γιαννοπούλου

Τεχνητή αναπνοή
  • ISBN: 960-03-3691-1
  • σελ. 256
  • 26 Απριλίου 2004
  • € 16,96

Περίληψη

«Πώς μπορεί να διηγηθεί κανείς τα πραγματικά γεγονότα;» Αυτό το ερώτημα αποτελεί τον πυρήνα του συναρπαστικού μυθιστορήματος του Ρικάρντο Πίλια, που συνδυάζει δεξιοτεχνικά τη φόρμα του αστυνομικού αφηγήματος με την παράδοση του φιλοσοφικού μυθιστορήματος. Στην Αργεντινή του 1979 ο Μαρσέλο Μάγκι αναζητά την αλήθεια για τη ζωή και το θάνατο του Ενρίκε Oσόριο, αμφιλεγόμενου ήρωα-προδότη, και ταυτίζεται μαζί του εξυφαίνοντας μέσα από επιστολές και αφηγήσεις τη δική του ιστορία. Δύο ακόμη πρόσωπα, ο Εμίλιο Ρένσι, νεαρός συγγραφέας και ανιψιός του Μαρσέλο Μάγκι, και ο Πολωνός μετανάστης Ταρντέφσκι (πίσω από τον οποίο κρύβεται ο Βίτολντ Γκομπρόβιτς) προσθέτουν τις δικές τους ιστορίες σ' αυτό τον ιστό, ιστορίες όπου συναντιούνται ο Τζέιμς Τζόις, ο Χίτλερ και ο Κάφκα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες και ο Ρομπέρτο Αρλτ.

Η Τεχνητή αναπνοή επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα έργα της αργεντίνικης λογοτεχνίας και ο Ρικάρντο Πίλια θεωρείται δίκαια ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς.

Βιογραφικά στοιχεία

Ρικάρντο Πίλια

Ο Ρικάρντο Πίλια γεννήθηκε στο Αντρογκέ, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, το 1940 και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λα Πλάτα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1967, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα, Τεχνητή αναπνοή (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004), εκδόθηκε το 1980. Το τρίτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Καμένα λεφτά (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), κυκλοφόρησε στην Αργεντινή το 1997 και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν διάφορα άλλα βιβλία του, μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια. Το 2010, με το μυθιστόρημά του Λευκό της νύχτας, κέρδισε όχι μόνο τη διεθνή αναγνώριση αλλά και το πιο έγκυρο βραβείο ισπανόφωνου μυθιστορήματος, το Rόmulo Gallegos. Δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Αργεντινής. Ήταν από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας. Πέθανε το 2017.
Βιβλιογραφία