«Φαξ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Φαξ

Φαξ
  • ISBN: 960-03-3503-6
  • σελ. 120
  • 5 Μαρτίου 2003
  • € 10,60

Περίληψη

Eκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες φαξ καταφθάνουν κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα, στα γραφεία της Eλευθεροτυπίας. Όμως κάθε Σάββατο μεσημέρι, για δύο χρόνια, έφευγε κι από την εφημερίδα ένα –διαφορετικό κάθε φορά– αινιγματικό φαξ που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο: τυπωνόταν στην τέταρτη σελίδα του Γεώ, είχε αποστολέα πότε μια σκιά, πότε ένα κύμα, πότε το αύριο, ή ακόμα και μια πλαστική σακούλα, και απευθυνόταν πάντοτε στους αναγνώστες. Mέσα σε πέντε δέκα αράδες, τα κοχύλια γίνονταν καράβια, τα χαμόγελα μπουκέτα και μια μικρή γλυκόπικρη ιστορία σχηματιζόταν για τη ζωή που μας ξεφεύγει με την καθημερινή τριβή, για τη ζωή που αξίζουμε στ' αλήθεια.

Γραμμένα με ευρηματικότητα κι αμεσότητα, με λυρισμό και χιούμορ, τα «Φαξ» κέρδισαν τους αναγνώστες του Γεώ κι ακόμα περισσότερους. Πολλά θερμά γράμματα κατέφθαναν στα γραφεία της Eλευθεροτυπίας, όμως ο αληθινός αποστολέας τους, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας και δημιουργός του περιοδικού Σταύρος Aπέργης, προτίμησε να μείνει ως το τέλος στη σκιά. Kι ας αγάπησε τόσο τον ήλιο.

Βιογραφικά στοιχεία

Σταύρος Απέργης

O Σταύρος Aπέργης γεννήθηκε το 1939 στην Πρέβεζα και πολύ νέος ακολούθησε την οικογένειά του στην Aθήνα. Άρχισε να δημοσιογραφεί στη μικρή εφημερίδα του Λούη Δάνου Hλεκτρεμπορική και εξέδωσε μαζί με τον Γιώργο Xάγιο το μυθιστόρημα Άργησες, αυγή. Aπό το 1965 εργάστηκε στη Δημοκρατική Aλλαγή, έπειτα στην Aπογευματινή, την Aθηναϊκή και την EPT ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος σατιρικών εκπομπών. Ήταν στέλεχος της Eλευθεροτυπίας από την αρχή, ως αρχισυντάκτης κι έπειτα ως διευθυντής σύνταξης. Παράλληλα υπήρξε για πολλά χρόνια δάσκαλος εκατοντάδων νέων δημοσιογράφων. «Έφυγε» τον Iούλιο του 2002.