«Ο λίθος της Ροζέτης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο λίθος της Ροζέτης

Μετάφραση:
Πηνελόπη Σταφυλά

Ο λίθος της Ροζέτης
  • ISBN: 960-03-3251-7
  • σελ. 272
  • 29 Μαΐου 2002
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Τον Ιούλιο του 1799 ένας αξιωματικός του Βοναπάρτη κάνει στην Αίγυπτο μια συνταρακτική ανακάλυψη. Η γρανιτένια στήλη που φέρνει στο φως στα περίχωρα της πόλης Ροζέτη έχει χαραγμένο το ίδιο κείμενο σε τρεις διαφορετικές γραφές: στα ελληνικά, στη δημώδη αιγυπτιακή και στα ιερογλυφικά. Έτσι, για πρώτη φορά, ο κόσμος έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο για την αποκωδικοποίηση της αιγυπτιακής ιερογλυφικής γραφής που αποτελούσε ένα αίνιγμα για περισσότερους από δεκατέσσερις αιώνες. Μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της εποχής προσπαθούν να διαβάσουν τη στήλη της Ροζέτης, αλλά είναι τελικά ένας Γάλλος, ο Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, αυτός που θα μείνει στην Ιστορία για το κατόρθωμά του. Με τον Σαμπολιόν ξαφνικά όλα φωτίζονται. Η αρχαία Αίγυπτος, μετά από αιώνες αινιγματικής σιωπής, άρχισε να μιλάει.

Βιογραφικά στοιχεία

Ντομινίκ Βαλμπέλ

Η Ντομινίκ Βαλμπέλ διευθύνει το Ινστιτούτο παπυρολογίας και αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιλ και είναι επίσης πρόεδρος της γαλλικής Εταιρείας Αιγυπτιολογίας.
Ρομπέρ Σολέ

Ο Ρομπέρ Σολέ γεννήθηκε το 1946 στο Κάιρο από μία συρολιβανέζικη οικογένεια. Tο 1964 εγκαθίσταται στη Γαλλία, όπου και σπούδασε δημοσιογραφία. Aπό το 1969 εργάζεται στην εφημερίδα Le Monde και σήμερα είναι ένας από τους αρχισυντάκτες της.
Βιβλιογραφία