«Η εικονογράφηση στο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η εικονογράφηση στο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας

Η εικονογράφηση στο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας
  • ISBN: 960-03-3187-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16800
  • σελ. 320
  • 28 Σεπτεμβρίου 2001
  • € 19,08

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε με πρόθεση να συμβάλει στην ανίχνευση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η εικονογράφηση στο πλαίσιο της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Η προσοχή, συγκεκριμένα, στράφηκε προς το εικονογραφημένο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας, όπου κείμενο και εικόνα μεταφέρουν, από κοινού, εκδοχές ερμηνείας του κόσμου στο παιδί. Η διερεύνηση του θέματος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μέρες μας, καθώς η μεγάλη παραγωγή εικονογραφημένων βιβλίων προκαλεί ερωτηματικά για την ποιότητά τους και καθιστά την ανάγκη αξιολόγησής τους επιτακτική. Για τη μελέτη καταφύγαμε σε μια διεπιστημονική προσέγγιση που εμπίπτει στους χώρους: α) της τέχνης, β) της παιδαγωγικής, γ) της ψυχολογίας, δ) της ίδιας της εικονογραφικής διαδικασίας και ε) της ιστορίας του εικονογραφημένου βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως το βιβλίο θα φανεί χρήσιμο σε συγγραφείς, εικονογράφους, εκδότες, μελετητές, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και γονείς: σε όλους δηλαδή εκείνους που έχουν λόγο να ενημερωθούν σε ζητήματα αξιολόγησης της εικονογραφικής διαδικασίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Πολυδεύκης Ασωνίτης

O Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε το 1956 στα Γιάννενα. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, στον Τομέα Παιδαγωγικής, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παιδαγωγικές σπουδές έχει ολοκληρώσει και στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Το ενδιαφέρον του για την παιδαγωγική θα τον οδηγήσει στην εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα την εικονογράφηση του βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής το 1998.

Άρθρα του με παιδαγωγικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα παιδαγωγικά περιοδικά. Βιβλία του αλλά και άρθρα σχετικά με τη σημειολογία της εικόνας έχουν αντίστοιχα εκδοθεί και δημοσιευθεί στον έντυπο και περιοδικό Τύπο. Έχει διδάξει στα ΤΕΙ Αθήνας, ενώ σήμερα διδάσκει στο Διδασκαλείο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και στο ΤΕΙ Ιωαννίνων. Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο του Τοπία Παιδικότητας (λεύκωμα) από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.