«Χαρούμενη κηδεία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Χαρούμενη κηδεία

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αλεξάνδρα Δημ. Ιωαννίδου

Χαρούμενη κηδεία
  • ISBN: 960-03-3091-3
  • σελ. 176
  • 21 Σεπτεμβρίου 2001
  • € 12,72

Περίληψη

Νέα Υόρκη 1991. O Ρώσος ζωγράφος Άλικ πεθαίνει. Γύρω του οι φίλοι του – όλοι μετανάστες, όλοι άνθρωποι που προσπαθούν να συγκεράσουν δύο πολύ διαφορετικούς τρόπους ζωής, δύο πολύ διαφορετικές κουλτούρες. Μπορεί όμως ένας άνθρωπος να μετατρέψει το θάνατό του σε μήνυμα αισιοδοξίας για τους αγαπημένους του;
Ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που με την ευαισθησία, το μείγμα μελαγχολίας και χιούμορ και τη βαθιά ανθρωπιά του θυμίζει τις σημαντικότερες στιγμές της μεγάλης ρώσικης λογοτεχνικής παράδοσης.

«Η Oυλίτσκαγια, με τη λαμπρή και συνάμα δεικτική γραφή της, δίνει στην ιστορία των μεταναστεύσεων του 20ού αιώνα μια νέα, αξιομνημόνευτη μορφή».

Richard Bernstein, New York Times

Βιογραφικά στοιχεία

Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια

Η Λιουντμίλα Γεβγκένιεβνα Ουλίτσκαγια, κορυφαία προσωπικότητα των σύγχρονων ρωσικών γραμμάτων, ανήκει στις επιφανέστερες πεζογράφους της εποχής μας. Γεννήθηκε στα Ουράλια το 1943. Η οικογένειά της υπέστη τις διώξεις του σοβιετικού καθεστώτος. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και εργάστηκε για δύο χρόνια στο Ινστιτούτο Γενετικής της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Από εκεί απολύθηκε επειδή διακινούσε σαμιζντάτ (πολυγραφημένα κείμενα που κυκλοφορούσαν παράνομα από χέρι σε χέρι). Από τη δεκαετία του 1980 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία και έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων τόσο στην πατρίδα της όσο και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, θεατρικά, κινηματογραφικά σενάρια και βιβλία για παιδιά. Το Πράσινο αντίσκηνο είναι το τρίτο έργο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, μετά Τα ψέματα των γυναικών (2008, μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου) και την Χαρούμενη κηδεία (2001, μτφρ. Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου). Άλλα σημαντικά και βραβευμένα έργα της: Σόνιετσκα, Η Μήδεια και τα παιδιά της, Υπόθεση Κουκότσκι και Ντανιέλ Στάιν, διερμηνέας.
Βιβλιογραφία