«Νεοτερικότητα, αγωγή και προσχολική ηλικία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Νεοτερικότητα, αγωγή και προσχολική ηλικία

Νεοτερικότητα, αγωγή και προσχολική ηλικία
  • ISBN: 960-03-2940-0
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16977
  • σελ. 140
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • € 14,84

Περίληψη

Το βιβλίο Νεοτερικότητα, Αγωγή και Προσχολική Ηλικία αναφέρεται στις κυριότερες απόψεις που απασχολούν τη στιγμή αυτή την παιδαγωγική θεωρία. Τι σημαίνουν όροι όπως η «κατασκευή» της νηπιαγωγού ή η «κατασκευή» της παιδικής ηλικίας; Πώς επιτυγχάνεται η αστυνόμευση της οικογένειας μέσα από τους θεσμούς του κράτους πρόνοιας; Και ποιες είναι τελικά οι συνέπειες της προοδευτικής αγωγής στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας; Σε τελευταία ανάλυση, το βιβλίο αποτελεί προσπάθεια κριτικής αποτίμησης των παιδαγωγικών ιδεών και των εκπαιδευτικών συστημάτων που επικράτησαν στο δυτικό κόσμο στο διάστημα του 20ού αιώνα.
Η συγγραφέας προσεγγίζει τα θέματα αυτά τόσο θεωρητικά όσο και μέσα από τη μακροχρόνια εκπαιδευτική της εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να παρακολουθήσει πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι διάφορες παιδαγωγικές θεωρίες, αλλά και να προβληματιστεί πάνω σε γενικότερα φαινόμενα της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Άννα Βιδάλη

Η Άννα Βιδάλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και φοίτησε στη Σχολή Νηπιαγωγών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Institute of Εducation του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με αντικείμενο την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης και στο Πανεπιστήμιο Brunel του Δυτικού Λονδίνου με αντικείμενο τις Ψυχαναλυτικές Σπουδές. Eκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με καθηγήτρια τη Valerie Walkerdine. Διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης από το 1988 και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Βιβλιογραφία