«Το Ρηνιώ του Θύμιου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το Ρηνιώ του Θύμιου

Νο217

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης
Εικονογράφηση: Θανάσης Τσίτσικας

Το Ρηνιώ του Θύμιου
  • ISBN: 960-03-2913-3
  • σελ. 168
  • 1 Νοεμβρίου 2000
  • € 12,72

Περίληψη

Παράξενο μέλλον ετοιμάζεται για το Pηνιώ, τη μικρή Hπειρωτοπούλα που άλλο από τ' άγρια βράχια και τα πουρνάρια της πατρίδας της δεν έχει αντικρίσει. H καλή της τύχη τη φέρνει κοντά σε πράγματα πρωτόγνωρα για τον τόπο της, σε καταστάσεις που τις γλεντά μ' όλη της την παιδική καρδιά. Για να τα βγάλει πέρα, επιστρατεύει όλη της την εξυπνάδα και την τσαχπινιά, όλο της το πείσμα και το κέφι. Aγαπά τους γονιούς της και τον αδερφό της, αγαπά τα ζωντανά του Θεού, σιχαίνεται την απάτη και την πονηριά και βάζει τα δυνατά της για να πετύχει στο δύσκολο σκοπό που έταξε για τη ζωή της.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίτσα Τζώρτζογλου

H Νίτσα Τζώρτζογλου (1919-2009) γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά το 1969. Τα πρώτα της ποιήματα βραβεύτηκαν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία, από τη Γ.Λ.Σ. πάλι και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα Τομ, Τόμμυ και Σία και Ο Σιναπόσπορος.

Από τότε έγραφε συνέχεια κι έφτασε τα 55 περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα περισσότερα σε πολλαπλές εκδόσεις. Ειδικότητά της ήταν η Προεφηβική Λογοτεχνία και η Ιστορία.

Το Προ Χριστού στη Βραυρώνα εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το Τρία Σίγμα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 1989. Διακρίσεις και βραβεία (20 συνολικά) τής δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης, το Ροταριανό Όμιλο Νότου κ.ά. Επίσης για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα (1997) και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2006).

Η Νίτσα Τζώρτζογλου είχε δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. 
Βιβλιογραφία