«Λερναίον κράτος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λερναίον κράτος

Λερναίον κράτος
  • ISBN: 960-03-2890-0
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12868192
  • σελ. 132
  • 1 Οκτωβρίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Tο βιβλίο αυτό είναι δοκίμιο, με όλες τις σημασίες της λέξης: δοκίμιο-δοκιμή, δοκίμιο-ερμηνεία, δοκίμιο-αίρεση. Περιγράφει επτά μορφές του κράτους, όσες μπόρεσα να συλλάβω με έναν τρόπο, ας πούμε, «μακρο-ιστορικό». Eίναι οι μορφές του με τις οποίες μπορούμε να σκεφθούμε το κράτος, ιδιότητες που μπορούμε να του αποδώσουμε: εδαφική επικράτεια, εξουσιαστικός οργανισμός και ενεργό κοινωνικό υποκείμενο, σύστημα σχέσεων, πεδίο πολέμου και τόπος συμβιβασμού, επίκεντρο ενός πλέγματος εξουσίας, μήλον της έριδος και, τέλος, κέντρο νομιμότητας και φύλαξ ηθικής.
Aυτές οι επτά μορφές είναι στατικές, είναι σαν στιγμιαίες «φωτογραφίες», αν τις σκεφθούμε δυναμικά, η συνεχής εναλλαγή τους μας φαίνεται φυσική. Kλείνουμε έτσι έναν κύκλο: είναι ο κύκλος του χρόνου, της ιστορίας. Για μας, το κράτος είναι πλέον ο χαμαιλέων με τις πολλαπλές μορφές, η Λερναία Ύδρα με τις επτά κεφαλές.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Β. Δερτιλής

Ο Γιώργος Δερτιλής σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Νομική Σχολή στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία. Από το 1978 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1980 εξελέγη υφηγητής της Οικονομικής Ιστορίας στην Νομική Σχολή και το 1983 καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της ίδιας σχολής. Από το 1991 διευθύνει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκλεγεί επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, στην Οξφόρδη, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των επιστημονικών συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ιδρύματος Schlumberger (Παρίσι). Το 1989 εξελέγη τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει επτά βιβλία και πολλά άρθρα.
Βιβλιογραφία