«Ένας αιώνας Ελλάδα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένας αιώνας Ελλάδα

Μια διαφορετική προσέγγιση στη σχολική ιστορία

Ένας αιώνας Ελλάδα
  • ISBN: 960-03-2804-8
  • σελ. 240
  • 1 Μαΐου 2000
  • € 15,90

Περίληψη

Για την Ελλάδα του 20ού αιώνα έχουν ήδη γραφεί πολλά. Τι διαφοροποιεί λοιπόν αυτό το βιβλίο από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν; Σίγουρα όχι μόνο το ότι απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αφού αρκετά άλλα βιβλία έχουν ως αποδέκτη το συγκεκριμένο κοινό. Το Ένας αιώνας Ελλάδα είναι παράλληλα μια άλλου είδους απόπειρα προσέγγισης της νεοελληνικής κοινωνίας στη διαδρομή ενός αιώνα, αφού επιχειρεί (χωρίζοντας χρονολογικά και σε θεματικές ενότητες) να δώσει ένα σύντομο ιστορικό περίγραμμα των γεγονότων και των καταστάσεων κάθε εποχής, συνδυασμένο με ποικιλία ντοκουμέντων: λογοτεχνικά, δημοσιογραφικά, ιστορικά αποσπάσματα, στίχοι τραγουδιών, φωτογραφικό υλικό, αναφορά σε κινηματογραφικές ταινίες, βοηθητικά στοιχεία, προτεινόμενες ερωτήσεις και εργασίες επιλογής, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν το μαθητή να «ανασυνθέσει» την εικόνα κάθε ιστορικής περιόδου και να αποκτήσει πληρέστερη αντίληψη.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν αρκείται στην παρουσίαση σημαντικών προσώπων και γεγονότων. Αντίθετα, ωθεί τον αναγνώστη να «αγγίξει» και να ζωντανέψει με τη φαντασία του πτυχές της ελληνικής ιστορίας και ζωής του 20ού αιώνα, να συνδέσει τη λογοτεχνία ή το τραγούδι με την κοινωνική πραγματικότητα.
Το Ένας αιώνας Ελλάδα απευθύνεται τόσο στο μαθητή όσο και στον εκπαιδευτικό και σίγουρα είναι ανοιχτό σε προσθήκες και περαιτέρω επεξεργασία. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση διδασκαλίας για μια δημιουργική προσέγγιση της νεοελληνικής ιστορίας και κοινωνίας στον «ταχύτερο αιώνα που γνώρισε η ανθρωπότητα».

Βιογραφικά στοιχεία

Ρένα Μπρισίμη-Μαράκη

Η Ρένα Μπρισίμη-Μαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, αλλά η καταγωγή της είναι από τον Βόλο. Φοίτησε στη Σχολή Ουρσουλινών και σπούδασε Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (κλασικό τμήμα), απ' όπου αποφοίτησε το 1982. Ασχολήθηκε στη συνέχεια με τη μετάφραση και τη δημοσιογραφία. Είναι κάτοχος Sorbonne II (Histoire de l' art) και Diplôme spècial de traducteur (Littèrature) στη γαλλική γλώσσα, καθώς επίσης First Certificate και Intermediate degree of Riddley Hall-Cambridge στην αγγλική. Το 1987 παρακολούθησε ειδικά μαθήματα για animateurs στο Remscheid της Γερμανίας. Από το 1990 εργάζεται ως καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και Ιστορίας στο Lycèe Franco-hellènique Eugéne Delacroix (Ελληνογαλλικό σχολείο Eυγένιος Nτελακρουά – γαλλικό και διεθνές τμήμα), όπου είναι και συντονίστρια του τομέα της. Διδάσκει κυρίως σε δίγλωσσους μαθητές. Έχει γράψει άρθρα για τη δίγλωσση εκπαίδευση και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και συνέδρια. Επίσης, ήταν ομιλήτρια σε σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας για στελέχη επιχειρήσεων. Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία Ένας αιώνας Ελλάδα – Μια διαφορετική προσέγγιση στη σχολική Ιστορία (2000), Νεοελληνική γραμματική (2002) και Νέο Λεξικό – Ομαλά και ανώμαλα ρήματα της αρχαίας ελληνικής: η τέχνη της κλίσης τους (2004), και τα τρία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Από το 1986 είναι παντρεμένη με τον Νίκο Μαράκη και έχει δύο παιδιά.
Βιβλιογραφία