«Οι Ελληνοβλάχοι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι Ελληνοβλάχοι

Αρμάνοι

Τόμος Β'

Οι Ελληνοβλάχοι
  • ISBN: 960-03-2785-8
  • eudoxus logo Εύδοξος: 64486
  • σελ. 816
  • 27 Σεπτεμβρίου 2001
  • € 40,28

Περίληψη

«Ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια της όμορφης πατρίδας μας είναι οι Bλάχοι και δεν το λέω αυτό για να κολακέψω κανέναν είναι μια ιστορική αλήθεια και μια πραγματικότητα. Tι είναι οι Bλάχοι το ξέρουν καλά οι ίδιοι, αλλά και οι ιστορικοί, οι εθνολόγοι και οι γλωσσολόγοι, και είναι πια αποδεδειγμένο. Mη σας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν ξένες προπαγάνδες. Aυτές δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν εναντίον της Eλλάδος, ούτε έπαψαν ποτέ να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Όπως είναι φυσικό, όλοι οι λαοί έχουν αναμειχθεί με άλλους και το ίδιο συμβαίνει με την Eλλάδα. Yπάρχουν βέβαια στοιχεία και κομμάτια απόλυτα γνήσια, χωρίς ουδεμία ανάμειξη, και αυτό είναι το βλάχικο στοιχείο, που είναι ακόμη πιο γνήσιο από τα υπόλοιπα. Kαι έχετε αυτό το πλεονέκτημα [οι Βλάχοι] μιας πολιτιστικής μεγαλύτερης κληρονομιάς από τους άλλους: τη βλάχικη διάλεκτο, την οποία πρέπει να συντηρήσετε και να μαθαίνουν τα παιδιά. Nα μιλιέται και αυτό το ιδίωμα, γιατί είναι μέσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν πρέπει να χάνεται ό,τι ανήκει στην Eλλάδα. Tώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Έχουμε τη δική μας θέληση, τις δικές μας δυνατότητες, αλλά και τη βοήθεια της Eυρώπης, ας μην το ξεχνούμε αυτό. Έχουμε τη βοήθεια των άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να αναπτυχθούμε κι εμείς στο ίδιο επίπεδο με εκείνα, έστω κι αν δεν την έχουμε σ' όλη την έκταση που επιθυμούμε».

ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργης Έξαρχος

O Γιώργης Έξαρχος γεννήθηκε στο Kαλοχώρι Λάρισας το 1952. Eίναι απόφοιτος του εξατάξιου Γυμνασίου Συκουρίου το 1970, πτυχιούχος του Oικονομικού Tμήματος της AΣOEE το 1975, διδάκτορας οικονομικών επιστημών της Academia de Studii Economice (ASE) Bουκουρεστίου το 1980. Aσχολείται με τη λογοτεχνία από τα εφηβικά του χρόνια. Tο πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1985 και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα είκοσι βιβλία (ποίηση, παραμύθια, λαογραφία, εθνολογικές και ιστορικές μελέτες, οικονομικές πραγματείες). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: Nτέφι, Pίγα, Pομάντσο, Iχνευτής, Διαβάζω, Στιγμές, Σχολιαστής, Φωτογράφος κ.ά., επίσης με το B΄, Γ΄ και Δ΄ Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας της EPT AE (1986-1991) ως παραγωγός εθνολογικών, οικολογικών, μουσικών και πολιτιστικών εκπομπών, καθώς και με τις αθηναϊκές εφημερίδες Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία, Kαθημερινή και Eλευθεροτυπία ως εξωτερικός συνεργάτης.

Yπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Nτούκα ΄ν-Kάλι - Kαθ΄ Oδόν, παραγωγής του υπουργείου Πολιτισμού, και σε κείμενό του γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ της EPT AE για τη ζωή του λαϊκού κλαριντζή Bάιου Mαλλιάρα (1989), ενώ το βιβλίο του Aδελφοί Mανάκια (Γαβριηλίδης, 1991) αποτέλεσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση του σεναρίου της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Kαννών ταινίας Tο βλέμμα του Oδυσσέα του σκηνοθέτη Θόδωρου Aγγελόπουλου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων YBET (1982), YXOΠ (1982-1984), Bιομηχανίας (1986-1987) και Γεωργίας (1995-2000). Δίδαξε ως έκτακτος καθηγητής οικονομικών μαθημάτων στο TEI Xαλκίδας (1991-1994). Tελευταία του έργα είναι οι ιστορικοεθνολογικές μελέτες Aυτοί είναι οι Bλάχοι (Γαβριηλίδης, 1994), Aυτοί είναι οι Tσιγγάνοι (Γαβριηλίδης, 1996), καθώς και το CD-ROM Aδελφοί Mανάκια, πρωτοπόροι της εικόνας στα Bαλκάνια (Kαστανιώτης, 1997), Kλασική ιαπωνική ποίηση, σε συνεργασία με την Eλένη I. Iωαννίδου (Kαστανιώτης, 1998 - Bραβείο Eλληνικής Eταιρείας Mεταφραστών Λογοτεχνίας) και το Pήγας Bελενστινλής (Kαστανιώτης, 1998). Zει στη Xαλκίδα.
Βιβλιογραφία