«Η πηγή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η πηγή

Μετάφραση:
Παύλου Αλεξάνδρα

Η πηγή
  • ISBN: 960-03-2751-3
  • σελ. 464
  • 10 Μαΐου 2001
  • € 19,08

Περίληψη

H πορεία προς την ενηλικίωση ενός παιδιού που βλέπει την απλή επαρχιακή μπιραρία του χωριού του σαν κέντρο του κόσμου, στα σκληρά χρόνια της ανόδου του Γ' Pάιχ στην εξουσία. Mέσα από τα μάτια του μικρού Γιόχαν και της οικογένειάς του (με έναν πατέρα που διαβλέπει στο πρόσωπο του ναζισμού τη φτώχεια και την καταστροφή και με μια μητέρα που θα ενδώσει τελικώς στο φασιστικό κίνημα) δίνεται, σε μια πορεία δεκατριών χρόνων, όχι μόνο το πορτρέτο ενός χαρακτήρα που διαμορφώνεται σ' έναν κυοφορούμενο πόλεμο, αλλά και το πορτρέτο μιας ολόκληρης χώρας που, απελπισμένη και χωρίς οράματα, παραδίδεται σ' ένα φρικώδη πολιτικοστρατιωτικό μηχανισμό.
Ένα μυθιστόρημα που στη χώρα του γνώρισε τεράστια επιτυχία, ένας συγγραφέας που ούτε καταδικάζει ούτε απαλλάσσει τους συμπατριώτες του, μια προσωπική ιστορία που έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης ιστορικής τοιχογραφίας.

«Eίναι ένα από τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα μυθιστορηματικής εξερεύνησης της μνήμης, ένα από τα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας μας και του αιώνα μας». Joachim Kaiser, S ddeutsche Zeitung

Βιογραφικά στοιχεία

Μάρτιν Βάλζερ

O Μάρτιν Βάλζερ γεννήθηκε το 1927 στο Βάσερμπουργκ και ζει στις όχθες της λίμνης Μπόντενζε. Σπούδασε στη Θεολογική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ. Εργάστηκε αρκετά χρόνια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, κέρδισε πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία και είναι επίτιμος διδάκτορας σε τρία γερμανικά πανεπιστήμια. Θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους Γερμανούς συγγραφείς. Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί τα μυθιστορήματά του Η υπεράσπιση της παιδικής ηλικίας (Εστία, 2001), Η πηγή (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001) και O θάνατος ενός κριτικού (Εστία, 2004). Το μυθιστόρημά του Βιογραφία ενός έρωτα κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2001.
Βιβλιογραφία