«Σκιές στον ποταμό Χάντσον» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Σκιές στον ποταμό Χάντσον

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Σάρα Μπενβενίστε

Σκιές στον ποταμό Χάντσον
  • ISBN: 960-03-2732-7
  • σελ. 736
  • 1 Οκτωβρίου 2000
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Tο μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Nέα Yόρκη στα τέλη της δεκαετίας του '40 και παρουσιάζει τις διαπλεκόμενες ζωές μιας ομάδας ευημερούντων Eβραίων προσφύγων. Kεντρικά πρόσωπα ο Mπόρις Mακάβερ, ένας ευσεβής και πλούσιος επιχειρηματίας, και η κόρη του Άννα, που ζει απανωτά ερωτικά αδιέξοδα. Γύρω από τα δύο αυτά πρόσωπα υφαίνονται σχέδια για γάμους από έρωτα και γάμους από συμφέρον, εραστές χωρίζουν, σύζυγοι πεθαίνουν και –ενίοτε– κατορθώνουν να επιστρέψουν από τον Άδη.

Tο τελευταίο μεγάλο μυθιστόρημα του νομπελίστα συγγραφέα που κατάφερε, έχοντας τις ρίζες του στην πολωνοεβραϊκή πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση, να ζωντανέψει οικουμενικές ανθρώπινες καταστάσεις.

Βιογραφικά στοιχεία

Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ

O Iσαάκ Mπάσεβις Σίνγκερ γεννήθηκε το 1904 στην πόλη Ραζιμίν της Πολωνίας, η οποία τότε αποτελούσε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από οικογένεια χασιδικών ραβίνων. Από νωρίς απορρίπτει τα οικογενειακά σχέδια να γίνει κι αυτός ραβίνος και το 1935 δημοσιεύει σε συνέχειες το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο Σατανάς στο Γκόρεϋ, που είναι γραμμένο στα γίντις, γλώσσα που δεν θα εγκαταλείψει ποτέ ο λογοτέχνης Σίνγκερ. Την ίδια χρονιά φεύγει για τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ήδη ο αδελφός του, και το 1943 γίνεται Αμερικανός υπήκοος. Το 1950 εκδίδει το πρώτο του έργο στις ΗΠΑ, το μυθιστόρημα Η οικογένεια Μόσκατ, πάντα στα γίντις. Από τότε θα εναλλάσσει μυθιστορήματα με συλλογές διηγημάτων. Το 1978 του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πεθαίνει το 1995 στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Τρία χρόνια μετά το θάνατό του εκδίδεται το μυθιστόρημά του Σκιές στον ποταμό Χάντσον, ένα είδος «ανακεφαλαίωσης» όλου του έργου του.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1978 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ