«Κοινωνική δικαιοσύνη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κοινωνική δικαιοσύνη

Θεωρίες, ιδέες, εμπειρίες, προτάσεις

Κοινωνική δικαιοσύνη
  • ISBN: 960-03-2715-7
  • σελ. 272
  • 1 Απριλίου 2000
  • € 12,72

Περίληψη

Στην εποχή μας οι γνωστές ιδεολογίες αμφισβητούνται από πολλές πλευρές και για πολλούς λόγους. Πολλές χώρες βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης σε νέες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας τους. Άλλες χώρες αγωνίζονται να επιτύχουν στερέωση των δημοκρατικών θεσμών, σε άλλες οι δημοκρατικοί θεσμοί παρερμηνεύονται ως αυθαιρεσία και ανομία, ενώ σε άλλες καταλύονται ωμά και βίαια. Στην Eλλάδα οι δημοκρατικοί θεσμοί φαίνονται να έχουν αποκτήσει σχετικά στέρεα θεμέλια, παράλληλα ωστόσο παρατηρούνται ανησυχητικές τάσεις ανομίας, αυθαιρεσίας και διαφθοράς. Tαυτόχρονα η στασιμότητα της οικονομίας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανεργίας, άνισης διανομής και κοινωνικής αδικίας. Mέσα σ' αυτή τη σύγχυση, ο απλός άνθρωπος χρειάζεται έναν απλό και κατανοητό τρόπο με τον οποίο να μπορεί να καταλαβαίνει όσα συμβαίνουν γύρω του και ταυτόχρονα να μπορεί να τα αξιολογεί. Tο βιβλίο αυτό έχει ακριβώς αυτή τη φιλοδοξία, δηλαδή να παρουσιάσει με τρόπο απλό και κατανοητό (αλλά όχι απλοϊκό) βασικές έννοιες, ιδέες και θεωρίες, με τις οποίες ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει τα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας και να τα αξιολογήσει.

Βιογραφικά στοιχεία

Θεόδωρος Π. Λιανός

Ο Θεόδωρος Π. Λιανός γεννήθηκε στην Μεσσήνη Μεσσηνίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Χαλανδρίου και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Συνέχισε τις σπουδές του (MA και PhD) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέηβις, και επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνιας (VPI), στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και στο Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας.
Είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στο οποίο υπηρέτησε ως πρύτανης κατά την περίοδο 1985-1988. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις του Δημοσίου. Ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της Διοικούσας Επιτροπής του Πολυτεχνείου της Κρήτης, του ΔΙΚΑΤΣΑ και του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών. 
Έχει γράψει διδακτικά εγχειρίδια (μεταξύ των οποίων το βιβλίο οικονομικών του λυκείου), επιστημονικά συγγράμματα και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Βιβλιογραφία