«Το Μουσείο της άνευ όρων συνθηκολόγησης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το Μουσείο της άνευ όρων συνθηκολόγησης

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Χρυσή Νεραντζή

Το Μουσείο της άνευ όρων συνθηκολόγησης
  • ISBN: 960-03-2623-1
  • σελ. 336
  • 1 Φεβρουαρίου 2000
  • € 12,72

Περίληψη

Το Μουσείο της άνευ όρων συνθηκολόγησης του Βερολίνου αποτελούσε, στη διάρκεια των «ενδοοικογενειακών» πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, τόπο συνάντησης των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.
Η συγγραφέας, θαμώνας αυτού του Μουσείου και εξόριστη σε αναζήτηση πολιτικού ασύλου, περιγράφει το δράμα της ως ανθρώπου χωρίς πατρίδα, αναζητεί τις μνήμες της στα πατρικά εδάφη, ενώ ταυτόχρονα διηγείται τη ζωή της στη Δύση και την ερωτική της περιπέτεια με τον κατά πολύ νεότερό της Αντόνιο στη Λισαβόνα. Ένα πικρό, λυρικό, μελαγχολικό βιβλίο από τη γνωστότερη συγγραφέα της Κροατίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ντούμπραφκα Ούγκρεσιτς

Η Ντούμπραφκα Ούγκρεσιτς γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ. Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία καθώς επίσης Ρωσική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, όπου αργότερα εργάστηκε σχεδόν για είκοσι χρόνια στον τομέα Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Ανάμεσα στις ακαδημαϊκές της μελέτες είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στη σύγχρονη ρωσική πεζογραφία, μια ανθολογία εναλλακτικής ρωσικής συγγραφής και πολυάριθμα άρθρα σχετικά με την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορείας. Στα έργα της συγκαταλέγονται δύο συλλογές διηγημάτων, τρία μυθιστορήματα, δύο τόμοι με δοκίμια και τρία παιδικά βιβλία.

Το μυθιστόρημά της Διασχίζοντας το ρυάκι της συνειδητότητας (Durchschreiten des Bewusstseinsstroms) σάρωσε όλα τα σημαντικά γιουγκοσλαβικά λογοτεχνικά βραβεία ως το καλύτερο μυθιστόρημα του 1998. Το 1993 αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα της για πολιτικούς λόγους. Σήμερα ζει στο Τσάπελ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας, όπου διδάσκει στο τμήμα Σλαβικών Σπουδών του εκεί Πανεπιστημίου.