«Η ανάπτυξη της γραφής στην προσχολική ηλικία - Δραστηριότητες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ανάπτυξη της γραφής στην προσχολική ηλικία - Δραστηριότητες

Από τη θεωρία στην πράξη

Η ανάπτυξη της γραφής στην προσχολική ηλικία - Δραστηριότητες
  • ISBN: 960-03-2533-2
  • σελ. 320
  • 20 Οκτωβρίου 1999
  • € 15,90

Περίληψη

Η γραφή είναι μία από τις μεγαλύτερες επινοήσεις του ανθρώπου. Η εκμάθησή της αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό για τη μαθητική ζωή του μικρού παιδιού γιατί, αφενός μαθαίνει να επικοινωνεί και να εκφράζεται μέσω ενός κοινού κώδικα, αφετέρου η επιτυχής κατάκτησή της αποτελεί προϋποθεση για την ανάπτυξη του ατόμου. Οι περισσότεροι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν να γράφουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά το νηπιαγωγείο νομιμοποιείται να διδάσκει συστηματικά γραφή και ανάγνωση. Στο βιβλίο αυτό το πρόβλημα αναλύεται σε δύο επίπεδα: στο πρώτο, το θεωρητικό, αναπτύσσονται διάφορες απόψεις σχετικές με τη γραφή στο νηπιαγωγείο, τις μορφές της, το περιεχόμενό της και τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί ο νηπιαγωγός. Στο δεύτερο, το πρακτικό, περιλαμβάνονται ενδεικτικές δραστηριότητες οι οποίες συμφωνούν με το θεωρητικό πλαίσιο και λαμβάνουν υπόψη τους το νέο αναλυτικό πρόγραμμα, όπως αυτό αναφέρεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Το βιβλίο αυτό κινείται στο χώρο της διδακτικής μεθοδολογίας και απευθύνεται σε όλους όσοι ασκούν οργανωμένη αγωγή σε χώρους προσχολικής αγωγής.

Βιογραφικά στοιχεία

Δόμνα-Μίκα Κακανά

Η Δόμνα-Μίκα Κακανά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. και εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με ειδίκευση στις Επιστήμες και στη Θεωρία των Μορφών Αγωγή, στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου (USHS), στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής.

Από το 1991 διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου το 1996 εξελέγη επίκουρος καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο: «Θεωρία Προσχολικής Αγωγής».

Δίδαξε στο Α´ Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης, στο ΤΕΙ-Θ, στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, καθώς και σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, σε τμήματα Βρεφονηπιοκομίας.

Υπήρξε εισηγήτρια σε πολλά σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει γράψει το βιβλίο: Θεωρία και μεθοδολογία δραστηριοτήτων στην προσχολική Αγωγή, Αφοί Κυριακίδη, 1994.
Κατερίνα Δ. Τσολάκη

Η Κατερίνα Δ. Τσολάκη γεννήθηκε το 1957 στο Κίτιματ του Καναδά. Τελείωσε τη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας το 1977 και δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε στο Δημόσιο. Το 1989 πήρε πτυχίο εισαγωγής στο λειτουργικό σύστημα των Η/Υ, καθώς και χειρισμού προγραμμάτων βάση-Lotus, επεξεργασίας κειμένου, βάσεις δεδομένων. Την περίοδο 1990-1992 έκανε μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.

Δίδαξε στα Π.Ε.Κ. Λάρισας τα σχολικά έτη 1992-1993 και 1993-1994 με θέμα «Αγωγή και καλλιέργεια νηπίων». Το 1994 και το 1995 παρακολούθησε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού. Το 1994 ολοκλήρωσε την εξομοίωση του πτυχίου της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θέμα διπλωματικής εργασίας: «Το παιδαγωγικό υλικό στο σύγχρονο νηπιαγωγείο». Μετείχε σε διάφορα παιδαγωγικά σεμινάρια, όπως Ψ.Κ. Αγωγής, διδασκαλίας προμαθηματικών εννοιών, σύγχρονων υλικών στο νηπιαγωγείο, Η/Υ στο νηπιαγωγείο κ.ά. Το 1996 αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Tμήμα Nηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Aθηνών.
Βιβλιογραφία