«Τα ηρωικά χρόνια» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα ηρωικά χρόνια

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο: Δ. Α. Χαρισιάδης, «Αθήνα, Μάρτιος 1946. Βουλευτικές Εκλογές», φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη
Επιχρωματισμός: Αθηνά Καστανιώτη

Τα ηρωικά χρόνια
  • ISBN: 960-03-2460-3
  • σελ. 440
  • 28 Απριλίου 1999
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Μια συγκλονιστική αναφορά στη φρίκη του πολέμου και ταυτόχρονα μια ιστορία ενηλικίωσης γεμάτη λυρισμό, Τα ηρωικά χρόνια του Στρατή Χαβιαρά αφηγούνται τις περιπέτειες μιας ομάδας παιδιών που περιπλανιούνται στη ρημαγμένη ύπαιθρο, την εποχή του Εμφύλιου, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Πολύ μεγάλα για να θεωρηθούν παιδιά και πολύ μικρά για να πάνε στρατιώτες, αποφασίζουν να κινήσουν όλα μαζί για το βορρά, ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα και να σωθούν, αλλά καταλήγουν στα λημέρια των ανταρτών, στο Γράμμο, όπου διεξάγονται οι πιο τραγικές μάχες του πολέμου. Με οδυνηρή αμεσότητα ο Χαβιαράς διεισδύει στην καρδιά της τραγικής μοίρας μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών που πρέπει να γνωρίσουν το θάνατο προτού καν γνωρίσουν τη ζωή. Και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο της βάναυσης και σκληρής πραγματικότητας διαγράφεται με τρυφερότητα και χιούμορ ένα άλλο ταξίδι, η πορεία προς την εφηβεία - ένα ταξίδι γεμάτο μύθους, όνειρα και τη λαχτάρα για φιλία, περιπέτεια και αγάπη. H γραφή του Χαβιαρά είναι λιτή, άμεση και διέπεται από μια μυθική δύναμη. Τα ηρωικά χρόνια είναι ένα σκληρό, βαθύτατα συγκινητικό και όμορφο βιβλίο.
PEOPLE

Tα ηρωικά χρόνια είναι μια συγκλονιστική και μαγευτική ιστορία... H δύναμη του βιβλίου έγκειται στη μαεστρική σύνθεση ομορφιάς και σκληρότητας, λιτότητας και σοφίας. O Χαβιαράς είναι ένας από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους μας.
ANNIE DILLARD

Βιογραφικά στοιχεία

Στρατής Χαβιαράς

O Στρατής Xαβιαράς γεννήθηκε στη Nέα Kίο της Aργολίδας το 1935 και από το 1967 ζει μόνιμα στις HΠA, όπου διευθύνει την αίθουσα σύγχρονης ποίησης του Πανεπιστημίου Harvard και την έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Harvard Review. Tα βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ολλανδικά, ισπανικά, φινλανδικά, νορβηγικά, τσεχικά.
Βιβλιογραφία