«Ανατροπή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ανατροπή

Για μία κοινωνία χωρίς μονόδρομους

Στο εξώφυλλο: Images(R) copyright 1999 PhotoDisc, Inc.

Ανατροπή
  • ISBN: 960-03-2445-X
  • eudoxus logo Εύδοξος: 70018
  • σελ. 504
  • 28 Απριλίου 1999
  • € 19,08

Περίληψη

Ποιο είναι το σημερινό παγκόσμιο σύστημα; Aπό πού έρχεται; Σε ποια εκρηκτικά αδιέξοδα οδηγείται νομοτελειακά; Aυτό είναι σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του συγγραφέα και πολιτικού Σωτήρη Xατζηγάκη. Tι γεννά τη σημερινή μαζική ανεργία και τις ανισότητες; Mήπως το σημερινό τεχνολογικό σκηνικό αποτελεί, αναπόδραστα, τον καταλύτη ώστε οι αδύνατοι (άνεργοι, φτωχοί, περιθωριοποιημένοι) να είναι καταδικασμένοι σ' έναν αργό και επώδυνο θάνατο; Mε ποια λογική οι ανάγκες ενός ανθρώπου να θεωρούνται ότι αξίζουν όσο εκατομμυρίων άλλων; Ποιες δυνάμεις διαμορφώνουν και κινούν το νέο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο και τι συνεπάγεται αυτό για τις σύγχρονες κοινωνίες, τους λαούς, τα κράτη, τη χώρα μας; Ποιο είναι το νέο τοπίο που διαμορφώνουν η κοινωνία της γνώσης, οι καινούργιες κοινωνικές «οργανώσεις», οι νέοι «κεφαλαιοκράτες»; Πόσο αντέχει ένα σύστημα «άκρατου και άκριτου καπιταλισμού»; Πού οδηγείται η ανθρωπότητα, όταν την πορεία της ορίζουν μονόδρομες οικονομικές θεωρίες; Aπό το βιβλίο αναδεικνύεται, προβάλλεται και καταξιώνεται μια άλλη κοινωνική κουλτούρα: αυτή που αξιολογεί περισσότερο από τους οικονομικούς δείκτες τον ανθρώπινο παράγοντα. «O σύγχρονος κόσμος χρειάζεται μια βαθιά επαναστατική μεταρρύθμιση», λέει ο συγγραφέας, «που θα μεταβάλει και θα αλλάξει ριζικά τις στάσεις της ζωής μας και τους τρόπους της σκέψης μας. Oι λαοί κουράστηκαν πια από τον χωρίς κανόνες αδηφάγο καπιταλισμό, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο και τον άγριο ανταγωνισμό. Xρειαζόμαστε ίσως ένα νέο, αλλιώτικο Bretton Woods, που θα κάνει τον κόσμο να κινείται πιο δίκαια και πιο παραγωγικά, στο πλαίσιο και στους ρυθμούς του συστήματος της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς». Χρειαζόμαστε δηλαδή έναν άλλο καπιταλισμό με κανόνες, όρια και χωρίς μονόδρομους.

Βιογραφικά στοιχεία

Σωτήρης Χατζηγάκης

Ο Σωτήρης Χατζηγάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και την Αγγλία στις Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες (1971-1974).

Γόνος οικογένειας με μακρόχρονη πολιτική παράδοση και συμμετοχή στα κοινά, που πρόσφερε στη χώρα υπουργούς, βουλευτές, γερουσιαστές, νομάρχες, δημάρχους από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ως τις μέρες μας, είναι ξάδελφος του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Εντάχθηκε στη ΝΔ από την ίδρυσή της και το 1974 αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική. Εκλέγεται συνεχώς στο ίδιο κόμμα επί δώδεκα εκλογικές περιόδους, δηλαδή το 1974, το 1977, το 1981, το 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Οκτώβριο του 1989, το 1990, το 1993, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009.

Το 1979 εκλέχτηκε μέλος της Πρώτης Διοικούσας (Κεντρικής) Επιτροπής του κόμματος, ενώ τον Ιούνιο του 1989 διορίστηκε υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Διατέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα υπουργεία Εμπορίου (1990) και Γεωργίας (1991-1992). Το 2004 εκλέχτηκε Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. To 2007 ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Ιανουάριο του 2009 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγγραφέας άρθρων, μελετών και βιβλίων πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, με δημοσιεύσεις σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και κοινοβουλευτικές αποστολές.

Οι τίτλοι των βιβλίων του στις εκδόσεις Καστανιώτη είναι: Ανατροπή (Για μία κοινωνία χωρίς μονόδρομους) (1999), Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη» (2002), Ψήγματα γνώσης και σοφίας (2004), Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση (2 τόμοι)(2007), Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου (2009).

Είναι παντρεμένος με τη Μιρέλλα Βαφειάδη και έχει δύο γιους, τον Μιχάλη (Μικέλη) και τον Νικηφόρο-Σπύρο.


facebook

Βιβλιογραφία