«Happy birthday, Νίκο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Happy birthday, Νίκο

Μυθιστόρημα

Happy birthday, Νίκο
-50%
  • ISBN: 960-03-2347-X
  • σελ. 344
  • 14 Απριλίου 1998
  • € 12,72 προσφορά: € 6,36

Περίληψη

Ο Κάρμης βγήκε στο δρόμο και προχώρησε προς την πλατεία Κολωνακίου. «Μια χούφτα γαμημένα κωλόπαιδα, που ανάθεμα αν ξέρουνε τι θέλουνε, πάνε να πουλήσουνε τα νιάτα τους στο διάολο για να τα οικονομήσουν οι αετονύχηδες που γυρίζουν με τις πουτάνες και τα τεκνά στα Παρίσια και στα Λονδίνα».

Η Ειρήνη τον κοίταξε στα μάτια. Το ψυχρό γυάλινο βλέμμα της έδιωξε από μέσα του για πάντα την εικόνα του γυμνόστηθου κοριτσιού με τα λυμένα μαλλιά. Έσκυψε και τη φίλησε στο μέτωπο κι ήταν σαν να αποχαιρετούσε νεκρό.

«Κοίτα, Νίκο, στην προκειμένη περίπτωση τα λεφτά είναι πολλά», είπε ο Μίμης.

Η Αγάπη σταύρωσε τα χέρια στις άκρες του φαρδιού σουέτερ που φορούσε και με μια ανάλαφρη κίνηση αποκάλυψε τα στητά στήθη της μπρος στα έκπληκτα μάτια του. Ύστερα έλυσε τα μαλλιά της και τα άφησε να πέσουν στο γυμνό της κορμί.

Η εκπυρσοκρότηση αντήχησε σαν κεραυνός και η μυρωδιά του μπαρουτιού γέμισε τον αέρα. Η σφαίρα βρήκε τον Ανέστη ανάμεσα στα μάτια. Το πρόσωπό του πάγωσε και τα γόνατά του λύγισαν. Έπεσε σαν άδειο τσουβάλι χτυπώντας το κεφάλι του στο πάτωμα.

Γύρισε το κεφάλι του προς την άλλη μεριά. Η πόρτα με τους ξεχαρβαλωμένους μεντεσέδες έχασκε μπροστά του ορθάνοιχτη. Στο δωμάτιο του φόβου οι τοίχοι ξερνούσαν πηχτό αίμα και η μπόχα ήταν ανυπόφορη.

Σ' ένα μυθιστόρημα ο καθένας βρίσκει τις δικές του αλήθειες, που τις περισσότερες φορές είναι εντελώς διαφορετικές από κείνες που νομίζει ότι αφήνει να φανούν μέσα από φανταστικά πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα ο συγγραφέας. Στο βιβλίο αυτό όλα είναι φανταστικά και όλα αληθινά. Εκεί που τελειώνει το φανταστικό, αρχίζει το πραγματικό κι εκεί που τελειώνει το πραγματικό, αρχίζει το φανταστικό. Η ατομική αλήθεια, όμως, είναι πανταχού παρούσα.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν)

Ο Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης έγινε ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν. Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη κι από την εφηβική του ηλικία έκανε δυναμική την παρουσία του στο χώρο του θεάματος, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε τα πρώτα του ποιήματα σε φυλλάδια.
Η δεκαετία 1964-1974 τον βρήκε να εργάζεται ως stand up comedian στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Εκτός από τα κείμενα που έγραφε για τον εαυτό του, έγραφε κείμενα για άλλους κωμικούς και διάφορα έντυπα, ως επί το πλείστον του περιθωρίου.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και, κυρίως μέσα από την πλούσια δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις του στα καφεθέατρα, κατέγραψε τον άγραφο ελληνικό σατιρικό κώδικα. Παράλληλα εξέδωσε βιβλία, ποιητικές συλλογές, γράφει σενάρια και θεατρικά έργα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες και πρωταγωνίστησε στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Τον Απρίλιο του 1998 παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική του δουλειά Κόκκινη γραμμή.

Έφυγε από τη ζωή το 2018.
Βιβλιογραφία