«Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια

Μια δραστηριότητα για κάθε μέρα

Μακέτα εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια
  • ISBN: 960-03-2130-2
  • σελ. 240
  • 6 Ιουνίου 1998
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Οι δραστηριότητες που προτείνονται στο βιβλίο καλύπτουν τις ανάγκες μιας ολόκληρης χρονιάς και δίνονται με ιεραρχημένη σειρά εξέλιξης.

Στο πρώτο μέρος (θεωρητικό) παρουσιάζονται οι ενότητες του ψυχοκινητικού τομέα, αναπτύσσεται ο ρόλος της ψυχοκινητικότητας στην αγωγή του νηπίου και δίνονται όλες εκείνες οι πληροφορίες που απαιτούνται για τη σωστή οργάνωση των ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων (δομή - χρόνος - χώρος - υλικά - παιδαγωγική ατμόσφαιρα).

Στο δεύτερο μέρος (πρακτικό) παρουσιάζεται για κάθε μέρα μια ολοκληρωμένη ψυχοκινητική δραστηριότητα (ενότητα - στόχος - οργάνωση - υλικά - προθέρμανση - κύρια φάση - χαλάρωση).

Στο τέλος του βιβλίου δίνονται επιπλέον ιδέες οι οποίες παρέχουν στο νηπιαγωγό τη δυνατότητα παρέμβασης στο προτεινόμενο καθημερινό πρόγραμμα. Να αναπροσαρμόσει δηλαδή το πρόγραμμά του σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της τάξης του.

Το βιβλίο είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για νηπιαγωγούς, φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων και παιδαγωγούς που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, κέντρα παιδιού, κατασκηνώσεις κ.ά.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώτα Κούγιαλη

Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας και ζει στο Βόλο. Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Υπήρξε συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ). Είναι επίσης παραγωγός λόγου της εκπομπής «Ιστορίες πίσω από τις ιστορίες» στην ertvolou.

Βιβλία της: 

Μυθιστορήματα: Ερώτων τραύλισμα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2005, Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια, Εκδόσεις Καστανιώτη  2000.

Βιβλία για παιδιά (επιλογή): Αργοναυτική εκστρατεία (κόμικ), εκδ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 2014,  Ο αόρατος πύργος, Εκδόσεις Καστανιώτη 2005, Η φωτεινή σφαίρα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2003, Οι χίλιες εκατό σφραγίδες, Εκδόσεις Καστανιώτη 2002, Τα παραμύθια του Γελαστού, Εκδόσεις Καστανιώτη 2000,  Ποιήματα για παιδιά (συνεργασία), εκδ. Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 1998, Παραμύθι με ωραίο τέλος, Εκδόσεις Καστανιώτη 1997, Η Λουλουδοκυβέρνηση, Καστούμης 1995 (υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο «Pier Paolo Vergerio» 1998), Το μεγάλο ταξίδι του ήλιου, Καστούμης 1995. 

Εγχειρίδια για εκπαιδευτικούς: Ψυχοκινητικά παιχνίδια για κωφά, βαρήκοα παιδιά (συνεργασία), Ήβη 2017, Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για νηπιαγωγούς (μέλος της συγγραφικής ομάδας), ΥΠΕΠΘ – Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2008, Εγχειρίδιο δραστηριοτήτων για νήπια (μέλος της συγγραφικής ομάδας), ΥΠΕΠΘ – Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ, Εκδόσεις Καστανιώτη 2008, Η Γλώσσα στην Προσχολική Εκπαίδευση  Προφορική επικοινωνία, ανάγνωση, γραπτή έκφραση–, (συνεργασία) επιμ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη 2002,Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια, Εκδόσεις Καστανιώτη 2000.
Βιβλιογραφία