«Η συνοχή του τοπίου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η συνοχή του τοπίου

Εισαγωγή στην ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου

Στο εξώφυλλο: Salvador Dali, «Personnage a une fenetre», 1925

Η συνοχή του τοπίου
  • ISBN: 960-03-2046-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 16813
  • σελ. 304
  • 12 Μαρτίου 1997
  • € 12,72

Περίληψη

H καθιερωμένη αντίληψη που θέλει τον Eμπειρίκο έναν «ποιητή του αυτοσχεδιασμού» ή και άναρχο χρήστη της αυτόματης γραφής κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως προκύπτει από τις προσεγγίσεις που επιχειρούνται στα τέσσερα κεφάλαια αυτού του βιβλίου, ο ποιητικός κώδικας του Eμπειρίκου βασίζεται σε μιαν αμετάβλητη τυπολογία: σταθερές και επαναλαμβανόμενες θεματικές λειτουργίες, τυποποιημένη οργάνωση της πλοκής, στερεότυπος τρόπος μεταφορικής σηματοδότησης. Παρά το γεγονός ότι ο Eμπειρίκος κατέλαβε την πρωτοκαθεδρία στην ιεραρχία του ελληνικού υπερρεαλισμού, οι δεσμοί που συνδέουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του με τις προγραμματικές αρχές, την ιδεολογία και τους στρατηγικούς στόχους του κινήματος, ούτε προφανείς είναι ούτε αυτονόητοι. Tο βέβαιο είναι ότι η σχέση του με τον υπερρεαλισμό δεν χαρακτηρίζεται από «ορθόδοξη» προσήλωση και συνέπεια· πρόκειται, αντιθέτως, για επεισοδιακή και επιλεκτική σχέση, η οποία έχει να επιδείξει «έλξεις» αλλά και (περισσότερες) «απωθήσεις». Eνώ για παράδειγμα έχει αφομοιώσει –και έχει ενσωματώσει στο έργο του– τις περισσότερες υπερρεαλιστικές θέσεις της πρώτης «διαισθητικής» περιόδου, δεν ακολούθησε σε καμία περίπτωση τον Breton και τους συντρόφους του στο άλμα που επιχείρησαν στα 1925 και παρέμεινε τελείως ξένος με τους προβληματισμούς, τις πολιτικές επιλογές, τις θεωρητικές αναζητήσεις και το υπερρεαλιστικό –εν τέλει– πνεύμα της δεύτερης περιόδου, της «εκλογίκευσης».

Βιογραφικά στοιχεία

Παντελής Βουτουρής

Ο Παντελής Βουτουρής είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Γεννήθηκε το 1956 και είναι διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε νεοελληνική φιλολογία στις Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης (1991-1993) και Κύπρου (1993 μέχρι σήμερα). Δημοσίευσε βιβλία και μελέτες (σε περιοδικά ή σύμμεικτους τόμους) για τη νεοελληνική λογοτεχνία, την κριτική και την ιστορία των ιδεών. 

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν: H συνοχή του τοπίου. Eισαγωγή στην ποιητική του Aνδρέα Eμπειρίκου (1997),  Αγαπημένε μου Ζαρατούστρα. Παλαμάς – Νίτσε (2006), καθώς και ο συλλογικός τόμος Ο ελληνισμός στον 19ο αιώνα. Ιδεολογικές και αισθητικές αναζητήσεις (2006), με επιμέλεια των Παντελή Βουτουρή και Γιώργου Γεωργή.
Βιβλιογραφία