«Τζουντ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τζουντ

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Γιάννης Κωστόπουλος

Τζουντ
  • ISBN: 960-03-1772-0
  • σελ. 160
  • 28 Απριλίου 1998
  • € 12,72

Περίληψη

Tο 1895, το τελευταίο μυθιστόρημα του Xάρντυ, Tζουντ, προκαλεί ιερή αγανάκτηση στη βικτοριανή Aγγλία. O Xάρντυ είχε τολμήσει να γράψει με ειλικρίνεια και καθαρή γλώσσα ένα μυθιστόρημα που το κατηγόρησαν ότι πρόσβαλλε το θεσμό του γάμου, το εκπαιδευτικό σύστημα και τη θρησκεία. Στην πραγματικότητα είχε γράψει ένα βαθύτατα ηθικό έργο. O Tζουντ είναι ένας ονειροπόλος χτίστης, η προσωποποίηση της τραγωδίας των ανεκπλήρωτων πόθων. Mε την υπέροχη εξαδέλφη του Σου, την τελευταία κι ίσως πιο συναρπαστική ηρωίδα του Xάρντυ, ο Tζουντ βγαίνει στον κόσμο και ανακαλύπτει με τραγικό τρόπο την κτηνώδη του αδιαφορία γι' ανθρώπους σαν κι αυτόν.

H πιο δυνατή έκφραση της φιλοσοφίας του Xάρντυ και μια βαθιά εξερεύνηση της μοναξιάς του ανθρώπου. Tο Tζουντ είναι ένα μεγάλο και ωραίο βιβλίο. Tο στυλ του αγγίζει την τελειότητα.
T. S. Eliot

Βιογραφικά στοιχεία

Τόμας Χάρντυ

Ο Τόμας Χάρντυ, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και ποιητής, ανήκει στη γενιά των μεγάλων συγγραφέων της βικτοριανής περιόδου. Γεννήθηκε το 1840 σ’ ένα χωριουδάκι ανατολικά του Ντόρτσεστερ (κομητεία Ντόρσετ) και πέθανε το 1928. Σε νεαρή ηλικία μαθήτευσε δίπλα στον αρχιτέκτονα Τζων Χικς. Το πρώτο σημαντικό έργο του Far from the Madding Crowd (Μακριά απ’ το αγριεμένο πλήθος, 1874) γνώρισε αρκετή επιτυχία, γεγονός που τον ώθησε να αφιερωθεί πλήρως στη λογοτεχνία. Στο ίδιο έργο εμφανίζεται για πρώτη φορά η εν μέρει φανταστική περιοχή του Γουέσεξ στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου έκτοτε διαδραματίζονται πολλά από τα μυθιστορήματά του. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα: Under the Greenwood Tree (Κάτω απ’ το πυκνόφυλλο δέντρο, 1872), The Return of the Native (Ο γυρισμός του ντόπιου, 1878), The Trumpet Major (Ο ταγματάρχης σαλπιγκτής, 1880), The Mayor of Casterbridge (Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ, 1886), Tess of the d’Urbervilles (Τες των Ντ’ Έρμπερβιλς, 1891), Jude the Obscure (Τζουντ ο αφανής, 1895). Το τελευταίο, υπό τον τίτλο Τζουντ, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 1998, σε μετάφραση του Γιάννη Κωστόπουλου.
Βιβλιογραφία