«Αεί παίδες απαίδευτοι;» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αεί παίδες απαίδευτοι;

Είκοσι τρία σχόλια περί εθνικισμού, πλούτου και παιδείας

Στο εξώφυλλο: Η πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, από υδατογραφία του F. Perilla. Στη ζωοφόρο, οι Επιστήμες περιβάλλουν τον Όθωνα (σχέδια Rahl, 1859-1862, εκτέλεση Lebiedzki, 1889)
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Αεί παίδες απαίδευτοι;
  • ISBN: 960-03-1677-5
  • σελ. 132
  • 14 Μαΐου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Εθνικισμός, πλούτος, παιδεία. Πώς άραγε αλληλο-διαμορφώνονται η ιδεολογία, η οικονομία και η γνώση; Πώς ταυτοχρόνως συν-διαμορφώνουν τη διάρθρωση της κοινωνίας μας και την ιστορική της εξέλιξη; Και ποιες πιθανές προοπτικές διαγράφονται για το άμεσο μέλλον, με βάση αυτές τις ιστορικές εμπειρίες; Σε είκοσι τρία σύντομα «δοκίμια» διατυπώνονται υποθέσεις γύρω από αυτά τα ερωτήματα, που τόση σημασία έχουν για τη συλλογική μας αυτογνωσία.

Τα περισσότερα κεφάλαια του βιβλίου έχουν πρωτοδημοσιευτεί στην εφημερίδα Το Βήμα. Εδώ εμφανίζονται σε βελτιωμένη μορφή, επεκτείνονται, συμπληρώνονται με νέα κείμενα και συνδέονται σε ένα συνεκτικό σύνολο.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Β. Δερτιλής

Ο Γιώργος Δερτιλής σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Νομική Σχολή στην Αθήνα, Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία. Από το 1978 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1980 εξελέγη υφηγητής της Οικονομικής Ιστορίας στην Νομική Σχολή και το 1983 καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της ίδιας σχολής. Από το 1991 διευθύνει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκλεγεί επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, στην Οξφόρδη, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και των επιστημονικών συμβουλίων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Ιδρύματος Schlumberger (Παρίσι). Το 1989 εξελέγη τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει επτά βιβλία και πολλά άρθρα.
Βιβλιογραφία