«Παντελής Πρεβελάκης - Οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Παντελής Πρεβελάκης - Οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου

Στο εξώφυλλο: Ο Παντελής Πρεβελάκης στην Εκάλη το 1978. Στο οπισθόφυλλο: Σφραγίδα της βιβλιοθήκης Πρεβελάκη, χαρακτικό του Γιάννη Κεφαλληνού
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Παντελής Πρεβελάκης - Οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου
  • ISBN: 960-03-1643-0
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12880236
  • σελ. 248
  • 29 Ιουνίου 1996
  • € 12,72

Περίληψη

«Υπήρξε ένας σχισματικός, για να μην πω ένας εκούσιος αποσυνάγωγος...»

Το βιβλίο αυτό, όπου κουβέντες και κείμενα, ενθυμήσεις και σημειώσεις ιχνηλατούν τον αφορισμό με τον οποίο ο Παντελής Πρεβελάκης χαρακτήρισε τον εαυτό του, δεν είναι μια βιογραφία. Αποτελεί τη μαρτυρία μιας γνωριμίας και μιας μαθητείας που κράτησαν 13 μήνες –τους τελευταίους ενός μεστού και θαλερού βίου– κατά τη διάρκεια των οποίων μια ιδιόρρυθμη όσο και συναρπαστική προσωπικότητα αφέθηκε να εκδιπλωθεί έντιμα και ανενδοίαστα, καθώς όδευε συνειδητά στην τελική ευθεία προς το θάνατο. Αποτελεί ακόμα μια ελεύθερη και αντισυμβατική απόπειρα για την κριτικότερη αντιμετώπιση του ανθρώπου και του έργου του, που τεκμηριώνεται με αποσπάσματα από δικά του βιβλία, αποκαλυπτικά της αισθητικής, της ηθικής του και των θέσεών του για την πατρίδα, τη γλώσσα, την πολιτική, την τέχνη και την πνευματική δημιουργία, δηλαδή της σχέσης του με τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Βιογραφικά στοιχεία

Αννίτα Π. Παναρέτου

Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει εργασίες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.

Έργα της σε αυτοτελείς εκδόσεις είναι: Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, συνολική θεώρηση του έργου του (Επικαιρότητα, 1990), Εργογραφία-βιβλιογραφία Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου 1916-1982 (Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 1990), Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία, 5 τόμοι, (Επικαιρότητα, 1995), Μια ιστορία καλοκαιρινή, παιδικό αφήγημα, (Καστανιώτης, 1992).

Έχει επίσης μεταφράσει τα έργα: Eric Ambler, Υπόθεση Ντελτσώφ (Κριτική, 1989), Paul Kennedy, Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων. Οικονομική μεταβολή και στρατιωτική σύγκρουση από το 1500 ως το 2000 (Αξιωτέλλης, 1990), William Golding, Το Κωδωνοστάσιο (Ζαχαρόπουλος, 1991). 
Βιβλιογραφία