«Ήλιος ο δήμιος μιας πράσινης σκέψης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ήλιος ο δήμιος μιας πράσινης σκέψης

Ποίηση

Ο πίνακας στο εξώφυλλο είναι της Κατερίνας Βαλαωρίτη
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Ήλιος ο δήμιος μιας πράσινης σκέψης
  • ISBN: 960-03-1635-X
  • σελ. 92
  • 6 Μαΐου 1996
  • € 10,60

Περίληψη

Το ποιητικό έργο του Νάνου Βαλαωρίτη, με τους τρόπους που εξελίσσεται, πάνω από μισόν αιώνα –αφού πρωτοδημοσιεύει ποιήματά του το 1939 στα Νέα Γράμματα– μ' όλη τη σημαίνουσα ετερογένειά του ή το εξαιρετικά διευρυνόμενο δίκτυο των αναφερομένων του, όπως και τις διαφορετικές, στην κάθε περίοδο, μορφοποιητικές του θέσεις, με την ιδιότυπη κατασκευαστικά στρωματογραφία του και σύνθεση, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αινιγματικές και συγχρόνως ελκυστικές, πρωτοποριακές λογοτεχνικές κι ευρύτερα αισθητικές εκφράσεις του καιρού μας.

Ποιητής της διασποράς, αφού ζει ως τα σήμερα τον περισσότερο χρόνο του στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Γαλλία και παλιότερα Αγγλία), δεν παύει να ταξιδεύει, να επιστρέφει στην Ελλάδα και πάλι να φεύγει, ανεξάρτητος, ελεύθερος, δημιουργικά «κινητικός», ωθώντας όλο και πιο μακριά, όλο και πιο πέρα μέσα στο ανεξερεύνητο και άγνωστα τα όρια ενός φαντασιακού ή συμβολικού ταξιδιού. Οι λογοτεχνικές και πιο γενικά καλλιτεχνικές του αναζητήσεις και περιπλανήσεις, όπως είναι ανοιχτός στις εκπλήξεις των ταξιδιών, τον οδηγούν συχνά σε νέους ορίζοντες και τον φέρνουν σε ουσιαστική επαφή με νέα ρεύματα και τάσεις.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Νάνος Βαλαωρίτης

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη Ελβετίας το 1921. Σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόνης. Παρουσίασε με άρθρα και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο εκτενώς Έλληνες ποιητές του 1930 – Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Εγγονόπουλο, Γκάτσο. Στην Αγγλία έζησε απ' το 1944 έως το 1953 και γνώρισε τον Έλιοτ κι όλο τον κύκλο του. Το 1954-1960 έμεινε στο Παρίσι και γνώρισε τον Αντρέ Μπρετόν και τον κύκλο του. Το 1960 γύρισε στην Ελλάδα και διηύθυνε το περιοδικό Πάλι (1963-1967). Το 1969 παρουσίασε ελληνική ποίηση στο γαλλικό περιοδικό Λετρ Νουβέλ (Lettres Nouvelles). Απ' το 1968 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Οργάνωσε παρουσίαση των Ελλήνων υπερρεαλιστών στο Κέντρο Πομπιντού το 1990-1991. Ποιητικά του κείμενα εκδόθηκαν απ' τον οίκο Σίτι Λάις (City Lights) του Φερλινγκέττι. Διηύθυνε από το 1989 με τον Αντρέα Παγουλάτο το περιοδικό Συντέλεια. Παρουσιάστηκε σε ξένα περιοδικά εκτενώς, Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Ρωσία κ.α. Πήρε δύο κρατικά βραβεία ποίησης κι ένα βραβείο του N.P.A. [National Poetry Association (Αμερικανική Εταιρεία Ποίησης)] το 1996 – βραβείο που είχε δοθεί προηγουμένως στους Φερλινγκέττι, Γκίνσμπεργκ και άλλους. Έφυγε από τη ζωή το 2019.
Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1983 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • 2008 ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ