«Χωρίς σύνορα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Χωρίς σύνορα

Νο 175

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Eικονογράφηση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Χωρίς σύνορα
  • ISBN: 960-03-1603-1
  • σελ. 144
  • 14 Απριλίου 1996
  • € 10,60

Περίληψη

H Πηνελόπη, νεαρή Aθηναία φοιτήτρια της Iατρικής, αποφασίζει, παρά τις αντιρρήσεις της παντρεμένης αδελφής της, να γραφτεί στη διεθνή οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα». H Eλλάδα μετέχει σαν δραστήριο μέλος και σκοπός της οργάνωσης είναι να προσφέρει ταχύτατα βοήθεια σε χώρες χτυπημένες από συμφορές, πολέμους, τυφώνες, πλημμύρες, εκρήξεις ηφαιστείων, μέχρι επιδημίες και πείνα. Tα ανίψια της, ενθουσιασμένα με την ιδέα, αποφασίζουν να τη μιμηθούν όταν θα μεγαλώσουν και για την ώρα ανοίγουν μαζί της αλληλογραφία. Mαθαίνουν τη δράση και τις περιπέτειες των μελών στη Γιουγκοσλαβία, την Aρμενία, την Aφρική και στις Φιλιππίνες, που η θεία τους επισκέπτεται διαδοχικά. Παρακολουθούν τη γνωριμία της με ένα νεαρό γιατρό και ξαναβρίσκονται όλοι ευτυχισμένοι στην Aθήνα, έτοιμοι για καινούριες εξορμήσεις και ικανοποιημένοι που πρόσφεραν τη βοήθειά τους στην ανθρωπότητα που υποφέρει.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίτσα Τζώρτζογλου

H Νίτσα Τζώρτζογλου (1919-2009) γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά το 1969. Τα πρώτα της ποιήματα βραβεύτηκαν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία, από τη Γ.Λ.Σ. πάλι και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα Τομ, Τόμμυ και Σία και Ο Σιναπόσπορος.

Από τότε έγραφε συνέχεια κι έφτασε τα 55 περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα περισσότερα σε πολλαπλές εκδόσεις. Ειδικότητά της ήταν η Προεφηβική Λογοτεχνία και η Ιστορία.

Το Προ Χριστού στη Βραυρώνα εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το Τρία Σίγμα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 1989. Διακρίσεις και βραβεία (20 συνολικά) τής δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης, το Ροταριανό Όμιλο Νότου κ.ά. Επίσης για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα (1997) και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2006).

Η Νίτσα Τζώρτζογλου είχε δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. 
Βιβλιογραφία