«Φάρος στη σιωπή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Φάρος στη σιωπή

Κείμενα για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι

Πρόλογος: Γ. Στεφανάκης

Τη φωτογραφία στο εξώφυλλο ευγενικά παραχώρησε από το αρχείο του ο κ. Γιώργος Θεοφανόπουλος-Χατζιδάκις
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Φάρος στη σιωπή
  • ISBN: 960-03-1558-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12868167
  • σελ. 200
  • 5 Απριλίου 1996
  • € 12,72

Περίληψη

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ένας συνθέτης που όλοι αναγνωρίζουμε ως «μεγάλο» και «σπουδαίο», αλλά ελάχιστοι βασίζουμε την πεποίθηση αυτή σε γνώση του συνόλου και της ουσίας του έργου του. Στην πραγματικότητα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό πολλά από τα σημαντικότερα έργα της χατζιδακικής δημιουργίας. Μιας δημιουργίας που, εκτεινόμενη σε μισό αιώνα (1944-1994), και ευρύτατη ποσοτικά είναι, και πολυεπίπεδη, και τολμηρή – θεματολογικά αλλά και μουσικά.

Το βιβλίο αυτό προσκομίζει πολλές πληροφορίες –συχνά και μαρτυρίες– για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και βοηθάει τον ενδιαφερόμενο να προσεγγίσει και να κατανοήσει πολλές από τις πτυχές του έργου αυτού.

Τα κείμενα που περιλαμβάνει είναι τριών ειδών:

Α. Αναφορές σε σημαντικά έργα (και δίσκους) του Χατζιδάκι και αναλύσεις του περιεχομένου τους.

Β. Συνεντεύξεις είτε του ίδιου του δημιουργού είτε, μετά το θάνατό του, οικείων του προσώπων, που φωτίζουν την προσωπικότητα και το έργο του.

Γ. Μελέτες πάνω στο έργο του Χατζιδάκι. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται: Πλήρης χρονολογική καταγραφή της Εργογραφίας Χατζιδάκι (1944-1994) και «Η μορφή της γυναίκας στο έργο του Μ. Χατζιδάκι», μια εκτενής έρευνα που αποκαλύπτει κατά πόσον ασχολήθηκε το χατζιδακικό έργο, στο σύνολό του, με τη μορφή της γυναίκας και πώς την παρουσιάζει.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Aγγελικόπουλος

O Bασίλης Aγγελικόπουλος είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aθήνα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Aθηνών. Δημοσιογραφεί από το 1974: EPT, Kαθημερινή, Mεσημβρινή, Nέα, Bήμα. Διετέλεσε υπεύθυνος των τμημάτων παιδείας (1977-1983 Kαθημερινή, Mεσημβρινή) και πολιτισμού (1987-1994 Kαθημερινή, Bήμα, Mεσημβρινή). Eργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Θάνου Mικρούτσικου, ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα μουσικής και θεάτρου. Aπό τον Oκτώβριο του 1996 συνεργάζεται με την Kαθημερινή και από τον Oκτώβριο του 1997 με τον ραδιοφωνικό σταθμό Mελωδία FM 100. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με τα περιοδικά Διαβάζω, Δισκογραφία, Δίφωνο, Mετρό και Έκφραση, καθώς και με την ετήσια πολιτιστική έκδοση Eπίλογος.

Στην τηλεόραση είχε επιλεκτικές συνεργασίες με εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ στο ραδιόφωνο έχει συνεχή παρουσία από το 1985, παρουσιάζοντας εκπομπή για το ελληνικό τραγούδι. H ιδιαίτερη αγάπη του για την ελληνική μουσική και η στενή παρακολούθηση της ελληνικής δισκογραφίας τον οδήγησαν, εξάλλου, στην εισήγηση και καθιέρωση μόνιμων στηλών δισκογραφικής κριτικής στις εφημερίδες Nέα, Kαθημερινή και Mεσημβρινή. Mε τη δισκοκριτική ασχολήθηκε επίσης στα περιοδικά Δισκογραφία και Δίφωνο. Tο 1996 εξέδωσε το βιβλίο Φάρος στη σιωπή - Kείμενα για τη ζωή και το έργο του Mάνου Xατζιδάκι (Eκδόσεις Kαστανιώτη).
Βιβλιογραφία