«Οι επιζήσαντες σύντροφοι του Τσε» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι επιζήσαντες σύντροφοι του Τσε

Μετάφραση:
Μαρία Κράλλη

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Οι επιζήσαντες σύντροφοι του Τσε
  • ISBN: 960-03-1467-5
  • σελ. 192
  • 8 Ιουλίου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Βολιβία, 8 Οκτωβρίου 1967. Μια ομάδα δεκαεπτά ανταρτών, με αρχηγό τον Τσε Γκεβάρα, παίρνει θέση στο φαράγγι του Γιούρο. Μετά από μια σκληρή μάχη με τις δυνάμεις του στρατού, ο Τσε αιχμαλωτίζεται μαζί με άλλους δυο συντρόφους του. Θα εκτελεστεί την επομένη. Η μάχη του Γιούρο θα μείνει στην Ιστορία.

Μόνον έξι απ' τους δεκαεπτά κατάφεραν να γλιτώσουν. Και τότε θ' αρχίσει γι'αυτούς μια απελπισμένη πορεία φυγής προς τη Χιλή. Δυο ανάμεσά τους έχουν τραυματιστεί. Ένας θα τραυματιστεί θανάσιμα λίγο αργότερα, σε μια μάχη με το στρατό. Θ' αναγκαστεί να τον τελειώσει ο ίδιος ο σύντροφός του, ο Μπενίνιο: «Αγκάλιασέ με, αδελφέ μου, πολύ δυνατά και ρίξε μου. Δεν υπάρχει ελπίδα, τουλάχιστον να χρησιμεύσει σε κάτι ο θάνατός μου».

Επί πέντε μήνες, ο στρατός τούς καταδιώκει με χιλιάδες άντρες. Οι αγρότες τούς καταδίδουν. Κι αυτοί περιπλανιούνται σ' έναν κόσμο εχθρικό και άγριο: απόκρημνα βουνά, ξηρασία ή τροπικές βροχοπτώσεις, αποπνικτική ζέστη της ζούγκλας και τρομερό κρύο στα υψίπεδα. Τους επικήρυξαν, είναι απομονωμένοι, χωρίς καμιά επαφή, χωρίς τροφή και σχεδόν χωρίς πολεμοφόδια. Τους έξι αυτούς ανθρώπους όμως τους ενώνει το επαναστατικό τους παρελθόν. Θα βρουν Ινδιάνους που θα τους βοηθήσουν. Και θα συνεχίσουν να ελπίζουν, να τρεκλίζουν, να βαδίζουν και πάντα να βαδίζουν μέχρι την ελευθερία.

Ο Μπενίνιο, ο Ελ Νιάτο, ο Ελ Ίντι, ο Ουρμπάνο, ο Νταρίο και ο Πόμπο, έξι άνθρωποι πέρα απ' τα καθιερωμένα, έξι επαναστάτες που θέλησαν να φανούν αντάξιοι του «νέου ανθρώπου» που ονειρευόταν ο αρχηγός τους, ο Τσε. Τούτο το βιβλίο είναι το χρονικό της απίστευτης περιπέτειάς τους, της απελπισμένης τους μάχης για τη ζωή μετά τη διάλυση του αντάρτικου της Βολιβίας, μετά τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα. Είναι οι Επιζήσαντες του Τσε κι αυτή είναι η τελευταία πράξη του δράματός τους.

Βιογραφικά στοιχεία

Νταριέλ Αλαρκόν Ραμίρες

Ο Νταριέλ Αλαρκόν Ραμίρες, ο λεγόμενος «Μπενίνιο», γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1939. Μεγάλωσε στην Κουβα, μέσα στη Σιέρα Μαέστρα, όπου τον έσωσε απ' τη φτώχεια και την αθλιότητα ο Βιδάλ, ένας δασοφύλακας που πέθανε το 1952.

Το 1957 ο νεαρός εντάσσεται στο αντάρτικο και, δυο χρόνια αργότερα, δίπλα στον Καμίλο Σιενφουέγκος, στη δεύτερη φάλαγγα του κουβανέζικου αντάρτικου, μπαίνει μαζί με τους νικητές στην Αβάνα. Απ' το 1961, συμμετέχει σε «διεθνιστικές αποστολές», δηλαδή σε μάχες, στην Αλγερία, το Κονγκό, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία. Εκεί θα συναντηθεί πάλι με τον Τσε το 1967.
Μαριάνο Ροντρίγκες