«Αντίθεση και διαφωνία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αντίθεση και διαφωνία

Η στάση των εφημερίδων στη δικτατορία 1967-74

Εξώφυλλο: Μαρία Κωνσταντακάκη

Αντίθεση και διαφωνία
  • ISBN: 960-03-1448-9
  • eudoxus logo Εύδοξος: 64365
  • σελ. 168
  • 31 Αυγούστου 1995
  • € 9,54

Περίληψη

Πότε μια πολιτική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως «αντίθεση» και πότε ως «διαφωνία»; Πώς εκδηλώνεται και τι αποτέλεσμα έχει για την κοινή γνώμη;

Τα ερωτήματα αυτά έχουν απασχολήσει μελετητές αυταρχικών καθεστώτων και αποτελούν το κεντρικό θέμα του βιβλίου αυτού, που προσπαθεί να δώσει μια πρώτη απάντηση μέσα από τα φύλλα των αθηναϊκών εφημερίδων στην περίοδο 1967-74.

Από τις 14 καθημερινές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν μέχρι την 21η Απριλίου 1967, μόνο 9 συνέχισαν να εκδίδονται μετά από εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν λίγες και αυτές που είτε διέκοψαν την έκδοσή τους κατά την επταετία, είτε έκλεισαν από το ίδιο το καθεστώς.

Οι εφημερίδες που εξέφρασαν αντίθεση στη δικτατορία ήταν αρκετές και οι φορές που αυτή η αντίθεση εκδηλώθηκε πολλές. Η έκταση της διαφωνίας τους προσδιορίζεται από σειρά παραγόντων, ρυθμιστικούς περιορισμούς, όπως η λογοκρισία, μέχρι οικονομικές, πολιτικές και άλλες πιέσεις. Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται η καταγραφή των διαφωνίων και δίνεται μια πρώτη ερμηνεία της αντίθεσης των εφημερίδων στην περίοδο της δικτατορίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Κωνσταντίνος Στράτος

Ο Κωνσταντίνος Στράτος είναι ερευνητής μέσων επικοινωνίας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Brandeis (ΗΠΑ) και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (ΗΠΑ). Έχει εκδώσει το βιβλίο Ο κόσμος των ειδήσεων, με τον Δ. Μπασαντή, και το βιβλίο Οι εφημερίδες 1974-92, με τον Α. Ζαούση. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες Η Καθημερινή και Το Βήμα και στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος.