«ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Ραψωδία β: Ιθακησίων αγορά - Τηλεμάχου αποδημία» | Εκδόσεις Καστανιώτη Οδύσσειας – και με το δίκιο του, αφού πρόκειται για δικό του κατόρθωμα».

"/>

ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Ραψωδία β: Ιθακησίων αγορά - Τηλεμάχου αποδημία

Μετάφραση-Επιλεγόμενα: Δ. Ν. Μαρωνίτης

Στο εξώφυλλο: Θραύσμα πήλινης γυναικείας προτομής με αναθηματική επιγραφή «ευχήν Οδυσσεί» (2ος - 1ος αι. π.Χ. Ιθάκη, Βαθύ, Μουσείο)
Μακέτα εξωφύλλου: Δημήτρης Αρβανίτης

ΟΔΥΣΣΕΙΑ - Ραψωδία β: Ιθακησίων αγορά - Τηλεμάχου αποδημία
  • ISBN: 960-03-1441-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12875338
  • σελ. 64
  • 26 Ιουνίου 1995
  • € 8,48

Περίληψη

«Γενικότερα η Ιθακησίων αγορά συστήνει πλήρες παράδειγμα πολιτικής σύγκρουσης, αν συγκριθεί και προς τις παντοειδείς ιλιαδικές αγορές. Τόσο η αφηγηματική και διαλογική σκηνοθεσία της, όσο, και προπαντός, το είδος και το ήθος των συμβαλλομένων λόγων δίνουν την αίσθηση βίαιου δημόσιου ανταγωνισμού προσώπων, εξουσιών, συμφερόντων, αλλά και ρητορικής τέχνης. Η γλώσσα των λόγων και των αντιλόγων ελέγχεται περίτεχνη: όπου πρέπει, στυφή και άκρως προκλητική, με ρεαλισμό που συχνά φτάνει στα όρια του κυνισμού. Με κάποια δόση υπερβολής, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η Ιθακησίων αγορά της δεύτερης οδυσσειακής ραψωδίας προοιωνίζεται σοφιστικούς αγώνες ή ακόμη και αντίπαλες δημηγορίες του Θουκυδίδη. Φόρμα, περιεχόμενο και λειτουργία βρίσκονται εδώ σε αμοιβαία αντιστοιχία».

«Κατά τα άλλα η δεύτερη ραψωδία, αλλά και ολόκληρη η "Τηλεμάχεια" δίνει την αίσθηση ότι συγχρόνως κινείται και ακινητεί: ως προς τον Τηλέμαχο προοδεύει· ως προς τον Οδυσσέα αδρανεί. Πρόκειται όντως για δαιμονικό σχέδιο, πίσω από το οποίο χαμογελά ειρωνικά ο ποιητής της Οδύσσειας – και με το δίκιο του, αφού πρόκειται για δικό του κατόρθωμα».

Βιογραφικά στοιχεία

ΌμηροςΒιβλιογραφία