«Πώς μαθαίνουν τα παιδιά» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά

Μετάφραση:
Δροσούλα Τσαρμακλή

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά
  • ISBN: 960-03-1408-X
  • eudoxus logo Εύδοξος: 70316
  • σελ. 360
  • 24 Σεπτεμβρίου 1995
  • € 12,72

Περίληψη

Ο Τζων Χολτ (1923-1985) υπήρξε ένα φωτισμένος εκπαιδευτικός, που ανάλωσε όλη σχεδόν τη ζωή του παρατηρώντας παιδιά κάθε ηλικίας και εξάγοντας χρήσιμα και πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία κατέγραψε σ' αυτό το βιβλίο.

Ο ίδιος διερευνά τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουν τα παιδιά και επιχειρεί να δείξει στους γονείς και στους δασκάλους ότι για το παιδί η μάθηση είναι κάτι τόσο φυσικό, όσο και η αναπνοή. Εξετάζει τις διαδικασίες εκμάθησης της ομιλίας, της ανάγνωσης, των μαθηματικών και της τέχνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «Τα παιδιά μαθαίνουν επειδή ενδιαφέρονται και είναι περίεργα, και όχι για να ευχαριστήσουν ή να καθησυχάσουν τους ενήλικες. Πρέπει να ελέγχουν μόνα τους αυτό που μαθαίνουν και να αποφασίζουν για λογαριασμό τους τι θέλουν να μάθουν και πώς θέλουν να το μάθουν».

Βιογραφικά στοιχεία

Τζων Χολτ

Ο Τζων Χολτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1923 και πέθανε το 1985. Δίδαξε σε πολλά σχολεία, ήταν ερασιτέχνης μουσικός και έγραψε εννέα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά, Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά, Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, Πέρα από το Σάμερχιλ κ.ά. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε δεκατέσσερις γλώσσες. Το βιβλίο του Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις δύο πρώτες του εκδόσεις.

Ο Τζων Χολτ πρωτοστάτησε για πολλά χρόνια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σιγά σιγά άρχισε να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά εκτός σχολείου. Εξέδωσε ένα περιοδικό με τίτλο Η εκπαίδευση εκτός σχολείου (Growing Without Schooling), το οποίο εμπνέεται από τη φιλοσοφία του.
Βιβλιογραφία