«Γειτονιά με τον ουρανό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Γειτονιά με τον ουρανό

Νο 172

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Eικονογράφηση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Γειτονιά με τον ουρανό
  • ISBN: 960-03-1391-1
  • σελ. 160
  • 13 Απριλίου 1996
  • € 12,72

Περίληψη

Η Κρήτη γονάτισε τελευταία στους Γερμανούς κι ελευθερώθηκε πάλι τελευταία. Στο πεντάχρονο της σκλαβιάς, τα παλικάρια της δε σκύψανε το κεφάλι. Τραβήχτηκαν στ' απάτητα βουνά τους γειτονιά με τα σύννεφα, γειτονιά με τον ουρανό, και πρόβαλαν μιαν αντίσταση που θάμπωσε με την επιτυχία της. Στους Κρητικούς καπεταναίους που πολεμούσαν, οι Άγγλοι σύνδεσμοι από την κοντινή Αίγυπτο δώσανε πολύτιμη βοήθεια. Oι ήρωές μας με λημέρι ψηλά στις Μαδάρες, ένα πήδημα από το Θεό, είναι ο Μανολιός κι ο Μιχάλης. O Μανολιός, μικρό Σφακιανόπουλο, πήρε τον πόλεμο για παιχνίδι. Όσο για τον Εγγλέζο Μιχάλη, που σάστισε και την Κρήτη και την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή με την αποκοτιά του και τα πολλά του κατορθώματα, τον Φιλεντέμ, που θα τον έχετε ακουστά σαν παραμύθι και σαν θρύλο στις κατοχικές ιστορίες, αυτός δε θα σας πω ποιος ήτανε. Θα πρέπει να διαβάσετε το βιβλίο που κρατάτε ως τις τελευταίες σελίδες για να μάθετε το όνομά του.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίτσα Τζώρτζογλου

H Νίτσα Τζώρτζογλου (1919-2009) γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά το 1969. Τα πρώτα της ποιήματα βραβεύτηκαν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία, από τη Γ.Λ.Σ. πάλι και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα Τομ, Τόμμυ και Σία και Ο Σιναπόσπορος.

Από τότε έγραφε συνέχεια κι έφτασε τα 55 περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα περισσότερα σε πολλαπλές εκδόσεις. Ειδικότητά της ήταν η Προεφηβική Λογοτεχνία και η Ιστορία.

Το Προ Χριστού στη Βραυρώνα εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το Τρία Σίγμα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 1989. Διακρίσεις και βραβεία (20 συνολικά) τής δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης, το Ροταριανό Όμιλο Νότου κ.ά. Επίσης για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα (1997) και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2006).

Η Νίτσα Τζώρτζογλου είχε δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. 
Βιβλιογραφία