«Φύλλα εσκορπισμένα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Φύλλα εσκορπισμένα

Τα παπαδιαμαντικά αυτόγραφα (Γνωστά και άγνωστα κείμενα)

Στο εξώφυλλο η προτομή του Παπαδιαμάντη (έργο του γλύπτη Θ. Θωμόπουλου, εκ του φυσικού) Πλατεία Δεξαμενής Κολωνάκι
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Φύλλα εσκορπισμένα
  • ISBN: 960-03-1245-1
  • σελ. 232
  • 12 Μαΐου 1994
  • € 9,54

Περίληψη

Οι παπαδιαμαντικές σπουδές τα τελευταία χρόνια σημείωσαν αξιόλογη πρόοδο κυρίως στον τομέα της ανάλυσης και ερμηνείας, όμως υστερούν εμφανώς σε θέματα έρευνας της παράδοσης του κειμένου. Τέτοια έρευνα, καθαυτό φιλολογικής υποδομής, δεν έγινε ούτε στην περίπτωση της κριτικής έκδοσης των Παπαδιαμαντικών Απάντων. Με άλλα λόγια, έπρεπε να είχε προηγηθεί η λεπτομερής μελέτη της χειρόγραφης και έντυπης παράδοσης του έργου του Παπαδιαμάντη, ώστε η έκδοση να είναι στερεότερη.

Το κενό αυτό έρχεται να το περιορίσει το βιβλίο των Φ. Α. Δημητρακόπουλου και Γ. Α. Χριστοδούλου. Ένα προσεγμένο έργο που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς, αφού ταυτόχρονα χαρίζει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό την απόλαυση άγνωστων και θαυμάσιων παπαδιαμαντικών κειμένων, όπως το διήγημα Εις τα όρη, ψυχή!, και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πώς ένα λογοτεχνικό αρχείο σκορπίζεται. Αυτά τα «φύλλα εσκορπισμένα» οι συγγραφείς του βιβλίου τα εντοπίζουν, τα περιγράφουν και τα αξιοποιούν: η μελέτη τεκμηριώνει την πεποίθηση ότι πολλά απ' όσα πιστεύαμε για τον Παπαδιαμάντη είναι επιδεκτικά αναθεωρήσεως.

Ο τίτλος «φύλλα εσκορπισμένα» προέρχεται από το προοίμιο του μυθιστορήματος Οι Έμποροι των Εθνών.

Βιογραφικά στοιχεία

Φώτης Δημητρακόπουλος

O Φώτης Aρ. Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Mεγάλωσε και σπούδασε στην Aθήνα. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών (1972), βοηθός (1975) και διδάκτωρ της ίδιας Σχολής (1984), επίκουρος καθηγητής της Mεταβυζαντινής και Nεώτερης Eλληνικής Φιλολογίας από το 1989. Tο 1994 εξελέγη καθηγητής της Nεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Mονάχου. Tώρα έχει επιστρέψει στη θέση του στην Aθήνα.
Βιβλιογραφία

Γ. Α. Χριστοδούλου

Ο Γεώργιος Ανδρ. Χριστοδούλου σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και Καίμπριτζ (Αγγλίας). Δημοσίευσε βιβλία και μελέτες για την ιστορία της παράδοσης και την κριτική των αρχαίων ελληνικών κειμένων, την ιστορία των αρχαιοελληνικών φιλολογικών σπουδών στην Ελλάδα και τη φιλολογική κριτική και εκδοτική των νεοελληνικών κειμένων. Διδάσκει Ελληνική Φιλολογία στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.