«Το σχολείο φυλακή κι η ελεύθερη μάθηση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το σχολείο φυλακή κι η ελεύθερη μάθηση

Μετάφραση:
Στέλλα Ξενάκη

Το σχολείο φυλακή κι η ελεύθερη μάθηση
  • ISBN: 960-03-1163-3
  • σελ. 200
  • 25 Σεπτεμβρίου 1979
  • € 12,72

Περίληψη

Τούτα τα προκλητικά και κριτικά δοκίμια που περιέχονται σ' αυτό το βιβλίο εξετάζουν τα σύγχρον εκπαιδευτικά προβλήματα σ' όλο τους το πλάτος και μ' εμβρίθεια. Ο συγγραφέας αυτών των δοκιμίων καταπιάνεται με θέματα όπως η στειρότητα των περισσότερων από τις συμβατικές μεθόδους διδασκαλίας, ο χρόνος που ξοδεύουν οι δάσκαλοι μέσα στο σχολείο απλά και μόνο για να επιβάλουν στους μαθητές τους την τάξη, την υπακοή και το σεβασμό για την ιεραρχία αποφεύγοντας την πραγματική μάθηση, η ακαταλληλότητα σχεδόν όλης της διδασκόμενης ύλης, και ο βασικός δισταγμός με τον οποίο τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα σχολεία δεν είναι παρά φυλακές κι ότι, πέρα από το να ενθαρρύνουν την φυσική κλίση των παιδιών προς τη μάθηση, δεν πρέπει να διαχωρίζεται από τη ζωή, μας παροτρύνει να επανεξετάσουμε τη στάση μας και προτείνει την κατάργηση της υποχρεωτικής φοίτησης στο σχολείο, και να διαλέγουν τα ίδια τα παιδιά τι θέλουν να μάθουν και πότε και πού θέλουν να το μάθουν.

Για τον Τζων Χολτ η δυστυχία που εδραιώνεται στην ανθρώπινη ζωή με τη φοίτηση στο σχολείο πρέπει να καταργηθεί με την κατάργηση του σχολείου.

«Ο Χολτ μας μιλάει για τα παιδιά με τόσο πρωτότυπο τρόπο, ασκεί την κριτική του με τόσο έντονο ύφος, και τελικά αξίζει να του δώσουομε τη μεγαλύτερη προσοχή».

New York Times

Βιογραφικά στοιχεία

Τζων Χολτ

Ο Τζων Χολτ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1923 και πέθανε το 1985. Δίδαξε σε πολλά σχολεία, ήταν ερασιτέχνης μουσικός και έγραψε εννέα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά, Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά, Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, Πέρα από το Σάμερχιλ κ.ά. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε δεκατέσσερις γλώσσες. Το βιβλίο του Γιατί αποτυγχάνουν τα παιδιά πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στις δύο πρώτες του εκδόσεις.

Ο Τζων Χολτ πρωτοστάτησε για πολλά χρόνια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και σιγά σιγά άρχισε να ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για το πώς μαθαίνουν τα παιδιά εκτός σχολείου. Εξέδωσε ένα περιοδικό με τίτλο Η εκπαίδευση εκτός σχολείου (Growing Without Schooling), το οποίο εμπνέεται από τη φιλοσοφία του.
Βιβλιογραφία