«Μελτέμια και απανεμιές» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μελτέμια και απανεμιές

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Μελτέμια και απανεμιές
  • ISBN: 960-03-1080-7
  • σελ. 152
  • 18 Νοεμβρίου 1996
  • € 10,60

Περίληψη

Μια παρέα παιδιών από την Άνδρο περνά διασκεδαστικές διακοπές. Είναι καπετανόπουλα, μα κάνουν καλή συντροφιά μ' έναν μικρότερό τους, γιο ψαρά. Το αγόρι είναι ξύπνιο, δουλευτής και καταφερτζής. Όλη νύχτα βγαίνει με τον πατέρα του στο ψάρεμα, για να συντηρήσουν τα ορφανά αδερφάκια του, κι όταν του περισσεύει καιρός, ενώνεται με τους μεγαλύτερους για λίγο παιχνίδι.

Η συντροφιά, γυρίζοντας από θαλασσινή εκδρομή και χωρίς να το υποπτεύεται, οδηγεί κάποιο καΐκι με λαθραία ναρκωτικά ίσια στην... αγκαλιά του Λιμενάρχη!  Οι λαθρέμποροι με τα κόλπα τους μισοξεφεύγουν και τα παιδιά, χαρούμενα για την επιτυχία μα απογοητευμένα για το αποτέλεσμα, συνεχίζουν με εκδρομές, επισκέψεις στα μουσεία και πολιστικές εκδηλώσεις. Σε μια από αυτές αναγνωρίζουν τον έναν από τους λαθρεμπόρους. Τι θα κάνουν τότε τα παιδιά;

Βιογραφικά στοιχεία

Νίτσα Τζώρτζογλου

H Νίτσα Τζώρτζογλου (1919-2009) γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά το 1969. Τα πρώτα της ποιήματα βραβεύτηκαν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία, από τη Γ.Λ.Σ. πάλι και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα Τομ, Τόμμυ και Σία και Ο Σιναπόσπορος.

Από τότε έγραφε συνέχεια κι έφτασε τα 55 περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα περισσότερα σε πολλαπλές εκδόσεις. Ειδικότητά της ήταν η Προεφηβική Λογοτεχνία και η Ιστορία.

Το Προ Χριστού στη Βραυρώνα εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το Τρία Σίγμα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 1989. Διακρίσεις και βραβεία (20 συνολικά) τής δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης, το Ροταριανό Όμιλο Νότου κ.ά. Επίσης για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα (1997) και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2006).

Η Νίτσα Τζώρτζογλου είχε δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. 
Βιβλιογραφία