«Κάπα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κάπα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Γιούρι Κοβαλένκο

Στο εξώφυλλο υδατογραφία σε μεταξωτό ύφασμα (Victoria and Albert Museum, Λονδίνο)
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Κάπα
  • ISBN: 960-03-0933-7
  • σελ. 88
  • 5 Μαΐου 1992
  • € 8,48

Περίληψη

«... Αφήστε με να σας εξηγήσω τι είναι οι Κάπα, όσο κι αν αμφισβητείτε την ύπαρξή τους.

»Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι η επιδερμίδα τους, που αλλάζει συνεχώς αποχρώσεις για να ταιριάζει με το περιβάλλον. Δεν ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο και σε βάρος τα δεκαπέντε κιλά.

»Κάτι άλλο που θα σας εκπλήξει είναι ότι φορούν γυαλιά, χρησιμοποιούν τσιγαροθήκες και στο χέρι κρατούν πάντα ένα τσαντάκι ή ένα πορτοφόλι.

»Τέλος, το πιο διασκεδαστικό ίσως χαρακτηριστικό τους είναι ότι δε φορούν ποτέ ρούχα – ούτε για να καλύψουν τα γεννητικά τους όργανα.

»Βέβαια, ένας από αυτούς μου είπε ότι το ίδιο διασκεδαστικό βρίσκουν οι Κάπα τον τρόπο που εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα σκεπάζουμε...»

 

Η ωραιότερη ίσως νουβέλα του Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα, ενός από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της Ιαπωνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα

Ο Ριουνοσούκε Ακουταγκάουα, ένας από τους πιο σημαντικούς Ιάπωνες λογοτέχνες, γεννήθηκε το 1892 και αυτοκτόνησε το 1927.

Η λογοτεχνική του πορεία ξεκινά το 1915 με το μικρό διήγημα Ρασομόν, στο οποίο προβάλλουν τα στοιχεία της ιδιόμορφης γραφής του. Η ευρηματική χρήση της ιαπωνικής παράδοσης των λαϊκών μύθων, το μακάβριο ύφος και η διηγηματική ακρίβεια είναι μερικά από τα στοιχεία αυτά.

Το Κάπα (1927), γραμμένο σε μια περίοδο που ο συγγραφέας ασχολείται με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του και είναι μια αλληγορική σάτιρα της κοινωνικοπολιτικής ζωής της Ιαπωνίας. Άλλα έργα του: Η μύτη (1916), Ο καπνός και ο διάβολος (1917) και Στα χαμόδεντρα (1922).

Μετά την αυτοκτονία του Ακουταγκάουα, καθιερώνεται προς τιμήν του το ετήσιο λογοτεχνικό «Βραβείο Ακουταγκάουα».

Το 1951 ο σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα γύρισε την ταινία «Ρασομόν», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα και Στα χαμόδεντρα.