«Αραθέλι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αραθέλι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Άμπυ Ραΐκου-Σταύρου

Μακέτα εξωφύλλου: Μαρία Κωνσταντακάκη

Αραθέλι
  • ISBN: 960-03-0783-0
  • σελ. 480
  • 16 Ιουνίου 1992
  • € 15,90

Περίληψη

«Η μητέρα της ήταν Ανδαλουσιάνα. Κατά σύμπτωση οι δυο γονείς της είχαν το ίδιο πατρικό όνομα, Μουνιόθ, κι έτσι, σύμφωνα με το ισπανικό έθιμο των διπλών επωνύμων, τη λέγανε Μουνιόθ Μουνιόθ. Το βαφτιστικό της όνομα ήταν Αραθέλι».

Το Αραθέλι, τελευταίο μυθιστόρημα της Έλσα Μοράντε, γραμμένο το 1982, είναι ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Ο αφηγητής, μοναχικός και ιδιόρρυθμος σαραντάρης, αποφασίζει ξαφνικά, υπακούοντας σε κάποια πανίσχυρη παρόρμηση, να ταξιδέψει στην Ισπανία και να επισκεφθεί το Ελ Αλμενδράλ, το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του. Όμως ταυτόχρονα ταξιδεύει πίσω, στα παιδικά του χρόνια, χρόνια που σημαδεύτηκαν από την παρουσία της Αραθέλι, κι αργότερα στα εφηβικά και νεανικά, που σημαδεύτηκαν από την απουσία της, ενώ το παρόν μπλέκεται συνεχώς με το παρελθόν μ' έναν τρόπο οδυνηρό, σκληρό και συγκλονιστικό.

Το βιβλίο είναι ολόκληρο ένα παράπονο και μια κραυγή γι' αγάπη, τρυφερότητα και ανθρώπινη ζεστασιά σ' έναν κόσμο βίαιο και ανελέητο, ενώ μέχρι το τέλος ακολουθεί τον αναγνώστη η εξομολόγηση του αφηγητή:

«... Απ' τα διάφορα πιθανά αγαθά που λαχταρούνε οι άνθρωποι, σ' όλη μου τη ζωή ένα μονάχα ζητούσα: να μ' αγαπούν...»

Βιογραφικά στοιχεία

Έλσα Μοράντε

Η Έλσα Μοράντε υπήρξε μία από τις κορυφαίες πεζογράφους διεθνώς κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Από πολλούς θεωρείται, εν γένει, η πιο σπουδαία γυναίκα συγγραφέας που έχει αναδείξει η Ιταλία. Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1912 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1985. Για είκοσι χρόνια, από το 1941 έως το 1961, ήταν παντρεμένη με τον ομότεχνό της Αλμπέρτο Μοράβια. Στα γράμματα εμφανίστηκε με έναν τόμο ιστοριών υπό τον τίτλο Το κρυφό παιχνίδι (Il gioco segreto). Το πρώτο της μεγάλο μυθιστόρημα Ψέμα και μάγια (Menzogna e sortilegio) κυκλοφόρησε το 1948 και απέσπασε το σημαντικό Βραβείο Viareggio. Το 1957 ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημά της, Το νησί του Αρτούρο (L'isola di Arturo), που τιμήθηκε με το περίβλεπτο Βραβείο Strega. Η Ιστορία, το πλέον γνωστό και εμβληματικό της έργο, εκδόθηκε το 1974. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη έχουν κυκλοφορήσει επίσης το τελευταίο της βιβλίο Αραθέλι (Aracoeli, 1982) και η συλλογή νεανικών διηγημάτων Αμαρτίες.
Βιβλιογραφία