«Ο τυχερός Τζιμ» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο τυχερός Τζιμ

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Φώντας Κονδύλης

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι της Βιολέτας Δρίβα

Ο τυχερός Τζιμ
  • ISBN: 960-03-0665-6
  • σελ. 328
  • 12 Μαΐου 1991
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Είναι τόσο «τυχερός» ο Τυχερός Τζιμ, ώστε, απ' το 1954 που πρωτοδημοσιεύτηκε, δεν έπαψε να εκδίδεται σε πολλές χώρες και να επανεκδίδεται αλλεπάλληλα στη Μ. Βρετανία. Κι αυτό γιατί οι κοινωνικές γκάφες του ήρωα, ο φιλισταϊσμός του σε ζητήματα κουλτούρας, οι σχιζοφρενικές του σχέσεις με τις κοπέλες και οι κραυγαλέες κολακείες του στους ανωτέρους του, σε κάποιο Πανεπιστήμιο του βορρά, όπου υπηρετεί στο Τμήμα Ιστορίας, τον τοποθέτησαν εξαρχής στην πρώτη γραμμή των μεγάλων, διασκεδαστικών, κωμικών χαρακτήρων της λογοτεχνίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Κίνγκσλεϋ Έιμις

Ο σερ Κίνγκσλεϋ Ουίλιαμ Έιμις γεννήθηκε το 1922 στο Κλάπαμ του Λονδίνου. Φοίτησε στο City of London School και το 1941 έγινε δεκτός στο St. John's College της Οξφόρδης. Την περίοδο 1942-1945 αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του στην Αγγλική Φιλολογία για να υπηρετήσει στον πόλεμο. Από το 1949 μέχρι το 1963 δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λογοτεχνική του σταδιοδρομία ξεκίνησε με την ποίηση, που δεν έπαψε έκτοτε να την υπηρετεί, αλλά έγινε γνωστός ως κωμωδιογράφος με το πρώτο κιόλας μυθιστόρημά του, τον Τυχερό Τζιμ (1954). Έγραψε επίσης δοκίμια, κριτικά κείμενα, σενάρια, καθώς και διηγήματα μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας. Πέθανε το 1995.