«Ο Καράμπαλος ο Απεργίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Καράμπαλος ο Απεργίας

Νο 124

Για παιδιά από 10 ετών και άνω

Eικονογράφηση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Ο Καράμπαλος ο Απεργίας
  • ISBN: 960-03-0654-0
  • σελ. 144
  • 13 Απριλίου 1990
  • € 10,60

Περίληψη

Kαράμπαλος είναι το χαϊδευτικό παρατσούκλι του Xάρη, που είναι μαθητής της δευτέρας γυμνασίου. Πρώτος στην αταξία και στις σκανδαλιές, τετραπέρατος, καλόκαρδος και συντρέχτης, όλα θέλει να τα μάθει κι όλα να τα δοκιμάσει. Aκόμα και τις απεργίες... Oι καθηγητές του τον αγαπάνε, γιατί στα μαθήματα είναι καλός. Όσο για τους συμμαθητές του, τον λατρεύουν. Tον έχουν για αρχηγό. Mέχρι και εφημερίδα αποφασίζει να βγάλει και να δημιουργήσει, επίσης, και βιβλιοθήκη. Zιζάνιο και πρωτοπόρος, τους καταπλήσσει όλους με το θάρρος του και τους κάνει ν' αναρωτιούνται πού θα κατασταλάξει. Eκείνος όμως, ανάμεσα από διασκεδαστικές και δραματικές εξελίξεις, βρίσκει το δρόμο του και διαλέγει το μέλλον που του ταιριάζει.

Βιογραφικά στοιχεία

Νίτσα Τζώρτζογλου

H Νίτσα Τζώρτζογλου (1919-2009) γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα. Άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία για παιδιά το 1969. Τα πρώτα της ποιήματα βραβεύτηκαν από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον επόμενο χρόνο κέρδισε δύο βραβεία, από τη Γ.Λ.Σ. πάλι και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για τα αντίστοιχα μυθιστορήματα Τομ, Τόμμυ και Σία και Ο Σιναπόσπορος.

Από τότε έγραφε συνέχεια κι έφτασε τα 55 περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, τα περισσότερα σε πολλαπλές εκδόσεις. Ειδικότητά της ήταν η Προεφηβική Λογοτεχνία και η Ιστορία.

Το Προ Χριστού στη Βραυρώνα εντάχθηκε στον τιμητικό πίνακα του βραβείου Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το Τρία Σίγμα κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 1989. Διακρίσεις και βραβεία (20 συνολικά) τής δόθηκαν από την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης, το Ροταριανό Όμιλο Νότου κ.ά. Επίσης για το σύνολο του έργου της βραβεύτηκε με το έπαθλο Πηνελόπης Δέλτα (1997) και από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2006).

Η Νίτσα Τζώρτζογλου είχε δύο γιους και τέσσερα εγγόνια. 
Βιβλιογραφία